Terug

Kabul, City in the Wind

Aboozar Amini

wo 30 jan 2019 19:20 tot 21:00  |  Cinema zaal 2

In zijn eerste lange documentaire volgt regisseur Aboozar Amini afwisselend buschauffeur Abas en de twee broertjes Afshin en Benjamin.

Onvervaard en altijd op zoek naar passagiers stuurt Abas zijn gammele bus door de chaos van het regelmatig door aanslagen getroffen Kabul. Thuis met zijn kinderen heeft Abas plezier, maar verder is geluk schaars. Zijn bus raakt defect en schuldeisers zeuren aan zijn hoofd. Om zijn narigheid te vergeten zingt hij een lied en rookt hij zijn hasj.

Verderop in dezelfde in een permanente stofwolk gehulde stad worden de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin door hun vader, een ex-militair, meegenomen naar een gedenkplaats met portretten van bomslachtoffers. Als zijn vader om veiligheidsredenen naar Iran vertrekt, is Afshin plotseling het hoofd van de familie. De broertjes doen hun best hun vader niet teleur te stellen en nemen hun taken in en om het huis bijzonder serieus.

Tussen deze impressies van het leven in Kabul laat Amini zijn hoofdpersonen rechtstreeks in de camera vertellen over hun zorgen en wat ze gedroomd hebben. Kabul, city in the wind was de openingsfilm van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2018.

Amini over de film: “Wat ik wilde tonen was de meerderheid van de mensen, gewone mensen. De beste plek die ik vond om hen tegen te komen was de bus. Ik nam maandenlang de bus, als een geest ging ik dan achterin zitten en kijken en luisteren, met altijd muziek van de kapotte radio die je net niet kan verstaan. De stad die op de achtergrond voorbij gaat door het raam en de mensen die praten, dan voel je hoe ze eigenlijk leven.” Lees hier het gehele interview met de Filmkrant.

regie: Aboozar Amini / documentaire / Nederland, Afghanistan, Japan, Duitsland 2018, 88 min. / Perzich gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"innemende documentaire"

Trouw

- >4,0 sterren
"film over de enorme levenskracht van zijn hoofdpersonen"

NRC

- >4,0 sterren
"Een bescheiden, ingetogen, indrukwekkende film over het dagelijkse bestaan van de inwoners van Kabul."

Filmvandaag

- >4,0 sterren
"Een indrukwekkend monument van hoop."

Parool

-
"Wat die permanente dreiging en onzekerheid met mensen doet, maakt Kabul, City in the Wind hartverscheurend duidelijk."

Cinemagazine

-
"haarscherp gefilmde stadskroniek"

bekijk recensies (6)