Terug

Klanken van Oorsprong (Poekoel Teroes) i.h.k.v. Indische winter

Hetty Naaijkens-Retel Helmich

zo 9 dec 2018 10:30 tot 12:35  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

Klanken van oorsprong is het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als The Tielman Brothers en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De muzikale documentaire Klanken van oorsprong is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. De film geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee, zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich / documentaire / met onder andere: Riem de Wolff, Liesbeth List, Anneke Grönloh, Hans Bax / Nederland 2018, 112 min. / Nederlands gesproken

special: Indische Winter

4,71 sterren

Gemiddelde waardering: 4,71 sterren

R.C.A. Leurs

08-08-2018

5 sterren

Mooi tijdsbeeld van een jammer genoeg zwaar onderbelicht onderwerp. Fantastisch gemotiveerde artiesten die hun ervaringen op een vrolijke en soms ook emotionele wijze wisten over te brengen. Deze specifieke groep Nederlanders verdient grote waardering voor de geweldige bijdragen die zij op diverse terreinen hebben geleverd.

K. van der Neut

01-08-2018

5 sterren

Zeer leuke en boeiende documentaire over de oorsprong van de Indorock

Karen

01-08-2018

5 sterren

Ik heb genoten van de voorstelling. Goed van opzet en veel herkenbare situaties kwamen voorbij. Stukje nostalgie.

G.T.B. Jacobs

01-08-2018

5 sterren

Mooie film die veel warme herinneringen oproept.

J.L. Langhout

29-07-2018

5 sterren

Genoten van de klanken en oorsprong ervan .

Huisman

24-07-2018

5 sterren

was heel mooi en goed georganseerd

Van Dongen

24-07-2018

5 sterren

te weinig Tielman veel site zaken verder wel leuk

Akkermans

04-07-2018

5 sterren

Wat ik in gedachten had.

M.A. Hendriks-Schultze

28-06-2018

5 sterren

Deze film heb ik nu 2 keer gezien. Geweldige film zou eigenlijk op scholen gezien moeten worden. Het is een stuk geschiedenis die veel mensen niet weten, en de Indo rock is uniek. De film haalt voor ons Indische mensen veel emoties op.

Rappange

25-06-2018

5 sterren

Stout

25-06-2018

5 sterren

Mooie docu met ern lach en een traan, over de herkomst vd Indo rock, maakt me trots. Maar ook begrijp ik mijn vader en ook beter die dit allemaal hebben meegemaakt. Ik begrijp meer of kan me beter indenken hoe vreselijk tijd zij hebben gehad tijdens die onafhankelijkheid en dat ze zich nergens meer goed konden aarden. Wat kunnen mensen toch wreed zijn.

M.A.R. Aldenhoven

25-06-2018

5 sterren

Mooie film!! indrukwekkend, met alles erin een lach maar ook een traan!. Zeker de moeite waard !!

Anoniem

25-06-2018

5 sterren

De film belichtte veel aspecten rondom de muzikanten. Eerlijke en ontroerende gesprekken en dan die muziek, zo herkenbaar. Heimwee naar de dansvloer.....

M. Joris

22-06-2018

5 sterren

Wij vonden het een hele leuke film, ontroerend ook. Een mevrouw naast ons zat steeds haar tranen weg te vegen... En ook leuk de muziek uit die jaren weer eens te horen!

bekijk reacties (14)

inleiding Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Op zondag 16 december geeft regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich een korte inleiding.

inleiding Bo Tarenskeen

Op zondag 13 januari vindt er voorafgaand aan de film een inleiding plaats door theaterregisseur Bo Tarenskeen. Tarenskeen heeft een voorstelling gemaakt, De Indië Monologen, met Nederlands-Indië als centraal thema. 

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Een eigentijdse documentaire over de Indorock van de jaren 50."

NRC

- >3,0 sterren
"De onuitgesproken connectie tussen muziek, politiek en dekolonisatie maar ook de trauma’s van de Tweede Wereldoorlog voedt de hele film. De indo-rock was het enige expressiemiddel voor een hele generatie Indische Nederlanders bij aankomst in Nederland."

VPRO Cinema

- >3,0 sterren
"Indrukwekkende verhalen."

Elsevier

- >3,0 sterren
"Hetty Naaijkens-Retel Helmrich brengt met oog voor detail de Nederlandse muzikanten in beeld."

Trouw

- >3,0 sterren
"Indorockers waren pioniers van de Nederlandse popmuziek."

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Belangrijk voor dit verhaal is vooral de achtergrond waartegen deze muzikale revolutie zich afspeelde."

bekijk recensies (6)