Terug

Jupiter's Moon

Kornel Mundruczo

di 14 nov 2017 21:20 tot 23:30  |  Cinema zaal 1

Als de 17-jarige vluchteling Ariel de grens met Hongarije probeert over te steken wordt hij door een politieagent neergeschoten. In een vluchtelingenkamp ontdekt hij vervolgens dat hij plotseling kan vliegen. Zijn gave blijkt echter ook een vloek te zijn.

In een interview met VPRO’s Gerhard Busch vertelde regisseur Kornél Mundruczó dat er zijn Jupiter’s Moon net zoveel wordt gevallen als gevlogen. Het is een metafoor voor onze wereld, die uit elkaar een het vallen is. Daarom koos de filmmaker er ook voor het science fiction-genre te verkennen – een realistische vertelling zou het verhaal geen recht doen. Mundruczó werd voor deze bijzondere vertelling mede geïnspireerd door Hieronymus Bosch’ schilderij ‘De Hel’. “Van een afstand zie je niet waar het over gaat, maar je voelt het wel. (…) Als je de film in detail gaat bekijken, zie je er ook miniaturen in.”

regie: Kornél Mundruczó / drama, sci-fi / met: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, György Cserhalmi / Hongarije, Duitsland 2017, 123 min. / Hongaars gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Een bovennatuurlijke thriller annex vluchtelingendrama"

"Het is geweldig om een film te zien met zoveel barokke ambitie: theatraal, stilistisch visionair, emotioneel. Ook waar dat allemaal uit de bocht vliegt. Een moedige film. Een film om te verdedigen. Om in te duiken. En dan uit op te stijgen."

Filmkrant

- >3,0 sterren
"Een waagstuk van Kornél Mundruckzó"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Visuele durf en verbazingwekkende scènes. Jupiter's Moon laat zich niet zomaar vangen als een pleidooi voor open of gesloten grenzen."

bekijk recensies (3)