Terug

Lady Macbeth | landelijke première

William Oldroyd

do 13 apr 2017 16:15 tot 17:55  |  Cinema zaal 1


Het Engelse platteland, 1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en zijn koude familie. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil.

Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Naar de novelle Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Nikolaj Leskov.

Als theaterregisseur was William Oldroyd niet vreemd van het werk van Shakespeare. Zijn debuutfilm Lady Macbeth ontstond echter doordat hij werd gegrepen door het krachtige hoofdpersonage Katherine uit Leskov’s boek, dat niet over zich heen laat lopen en – in tegenstelling tot veel andere vrouwen uit de 19e eeuw – voor zichzelf opkomt.

regie: William Oldroyd / drama / met: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank / Verenigd Koninkrijk 2016, 89 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

4,00 sterren

Gemiddelde waardering: 4,00 sterren

Aert-Pauwels

27-04-2017

5 sterren

Ik was er stil van. Als ik de andere morgen wakker wordt met de film in mijn gedachten dan is het voor mij een goede film geweest. Wel moesten we, mijn gezelschap en ik , na de film een stevig glas wijn drinken want hij kwam heftig binnen. Overigens een zeer goede wijn. We hebben dus van alles genoten.

bekijk reacties (1)

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"Magistrale Britse kostuumdrama"

BN De Stem

- >4,0 sterren
"Lady Macbeth blinkt uit door de eenvoud waarmee dit drama wordt verteld."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Het giftige en sensuele spel geeft uiting aan het verzet van Katherine"

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Actrice Florence Pugh maakt indruk als berekenende ijskoningin"

Trouw

- >4,0 sterren
"Florence Pugh is de grote troef in feministische fabel"

bekijk recensies (5)

Arrangementen