Terug

Le Semeur | landelijke première

Marine Francen

Leeftijd-12
Eng
Geweld
do 13 jun 2019 14:05 tot 15:55  |  Cinema zaal 3

Het is 1852 en het leger van Napoleon III (neef van Napoleon Bonaparte) slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Ook het bergdorpje van Violette in de Franse Alpen wordt niet ontzien en alle mannen worden gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. Het is zwaar zonder de mannen.

Na maanden van totale isolatie en zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, beginnen de vrouwen wanhopig te worden, ook zijn ze bang kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed, dat ze de eerste man die in het dorp verschijnt, zullen delen.

Le Semeur is de debuutfilm van regisseur Marine Francen. Ze baseerde haar film op de novelle van Violette Ailhaud die zij in 1919 schreef, maar die pas in 2006 werd gepubliceerd. Aihaud beschrijft in de novelle de gebeurtenissen die haar zijn overkomen.

regie: Marine Francen / drama / met: Alban Lenoir, Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Iliana Zabeth / Frankrijk, België 2017, 98 min. / Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

bekijk deze film ook via picl

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Waar min of meer hetzelfde uitgangspunt in Sofia Coppola's The Beguiled een veel dreigender film opleverde, blijft Le semeur kabbelend en dromerig."

NRC

-
"Het Franse kostuumdrama Le semeur liet zich inspireren door schilderkunst. Een dorp met louter vrouwen verlangt naar een man."

Trouw

- >3,0 sterren
"Vanuit literair oogpunt is het verhaal bijna te mooi om waar te zijn, maar precies daarom zou het kunnen kloppen."

Parool

-
"Francen pakt er subtiel en sfeervol mee uit, maar laat zo veel onbenoemd dat Le Semeur ook wat afstandelijk blijft."

bekijk recensies (4)