Terug

Lean On Pete | laatste voorstelling

Andrew Haigh

wo 4 jul 2018 21:15 tot 23:25  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3


De vijftienjarige Charley Thompson is op zoek naar vastigheid in zijn leven. Als zoon van een alleenstaande vader die moeite heeft zijn eigen leven op de rails te houden, kent hij weinig zekerheden en is hij vaak op zichzelf aangewezen. Wanneer ze naar Portland verhuizen, hoopt hij op een nieuwe start.

Charley vindt er werk bij Del Montgomery, een doorgewinterde paardentrainer die samen met zijn jockey Bonnie geld verdient met races, en sluit vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Wanneer Del onverwacht zijn paard naar de slacht wil sturen, gaat Charley er met Lean on Pete vandoor. Hij maakt een gevaarlijke tocht door de uitgestrekte wildernis van Oregon en Wyoming, op zoek naar de geliefde tante die hij al jaren niet meer heeft gezien.

Met Lean on Pete schetst regisseur Andrew Haigh (Weekend, 45 Years) een rauw en intiem portret van de sociale onderklasse in Amerika. Opnieuw oogst hij grote waardering van de internationale filmpers en festival jury’s. Een aangrijpend drama over liefde, eenzaamheid en volwassen worden, gebaseerd op het bekroonde boek van Willy Vlautin.

regie: Andrew Haigh / drama / met: Charlie Plummer, Chloë Sevigny, Travis Fimmel, Steve Buscemi / Verenigd Koninkrijk 2017, 122 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Een intelligent en intiem drama over armoede, verbinding en geborgenheid."

De Morgen

- >4,0 sterren
"Zo puur als Lean on Pete zie je ze zelden: dit onsentimentele verhaal over een eenzame jongen die genegenheid zoekt bij een renpaard, breekt gegarandeerd je hart."

Trouw

- >4,0 sterren
"Een even nuchtere als poëtische vertelling."

Telegraaf

- >4,0 sterren
"Deze verfilming van Willy Vlautins gelijknamige roman heeft iets weg van Alleen op de wereld, omdat ook Charlie’s zoektocht meandert langs gevaren, teleurstellingen, hartverscheurend verdriet en momenten van menselijk mededogen."

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Lean on Pete schetst een prachtig beeld van het contemporaine Amerika."

NRC

- >3,0 sterren
"Het subtiele acteerwerk van Plummer ontroert."

Parool

-
"Over kwetsbaarheid en verwachtingen in een harde maatschappij."

Filmkrant

-
"Met Lean on Pete zet Haigh een zelfverzekerde stap naar een grootser canvas, zonder zijn scherpe oog voor de intimiteit van menselijke relaties te verliezen."

bekijk recensies (8)