Terug

Les enfants du paradis

Marcel Carne

ma 28 dec 2015 19:15 tot 22:40  |  Cinema zaal 2
Te zien op ma 21 & ma 28 december
 
Ruim 600 Franse filmcritici en -professionals riepen in 1995 Les enfants du paradis uit tot beste Franse film ooit gemaakt. Nouvelle vague-regisseur François Truffaut zei zelfs ooit dat het hem al zijn films waard zou zijn om deze film gemaakt te hebben. In de VS werd de film onthaald als het Franse antwoord op Gone with the Wind.
 
Het even flamboyante als tragische liefdesverhaal Les enfants du paradis, gesitueerd in de Parijse theaterwereld rond 1830, vertelt over de liefde tussen de beeldschone courtisane Claire (Arletty) en vier mannen. Arletty - bekend als de Franse Marlene Dietrich - en Jean-Louis Barrault overdonderden het premièrepubliek als de leden van een theatertroep in het laat-negentiende-eeuwse Parijs. Portret van een kleurrijk milieu: acteurs, kruimeldieven, moordenaars, prostituees en louche impresario’s bevolken het doek. Nu digitaal gerestaureerd (4K).
 
Saillant detail: Carnés meesterwerk over het levendige, ordeloze theatermilieu in het negentiende-eeuwse Parijs werd opgenomen tijdens de nazi-bezetting; veel acteurs werden vanwege hun activiteiten in het verzet door de Gestapo gezocht. Hoofdrolspeler Barrault verborg verzetsleden op de set. Door deze ontstaansgeschiedenis is de film zowel allegorie voor het verzet als een poëtisch-realistische ode aan het theater. Dichter Jacques Prévert schreef het scenario. Voor Les enfants du paradis had Carné zijn naam gevestigd met twee andere (noir) klassiekers: Le quai des brumes (1938) en Le jour se lève (1939), beide met Jean Gabin in de hoofdrol. De film geldt als een van de grote Franse klassiekers; hij is onlangs digitaal gerestaureerd door Pathé op hoogwaardige 4K-resolutie, waardoor alle verfijnde details van belichting, mise-en-scène en camerawerk tot hun recht komen.
 
regie: Marcel Carné / met: Arletty, Jean-Louis Barrault en Pierre Brasseur / Frankrijk 1945, 190 min. / Frans gesproken / Nederlands ondertiteld / lange film met pauze
3,50 sterren

Gemiddelde waardering: 3,50 sterren

M.J.C. Volker-Van Miert

03-01-2016

5 sterren

had de film vroeger gezien, maar wist nog steeds veel over de inhoud. dat zegt al hoe indrukwekkend hij toen was. Maar dat was de film gelukkig nog steeds. Ik heb er van genoten.

naam erbij is niet nodig.

29-12-2015

5 sterren

Was blij verrast dat jullie deze prachtige oude film vertoonden. Heb 'm als jong meisje gezien en vaak gezocht, maar altijd was hij te "vaag" en te "onduidelijk." Heel bijzonder dat ik hem nu, samen met mijn (inmiddels volwassen) zoon, weer kon zien. Hartelijk dank. We hebben genoten.

H. De Haan

22-12-2015

5 sterren

Deel 1(vóór de pauze) aardig om naar te kijken. Deel 2(na de pauze) bood in ieder geval een verhaallijn,maar veel te langdradig. Als francofiel genoten van de franse taal. Samenvattend : wel erg lang om te blijven boeien

W.L.M. Bakx

22-12-2015

5 sterren

Vreselijke film, na 45 min. de zaal verlaten.

bekijk reacties (4)

Recensies

Trouw

- >3,0 sterren
"Mooie Franse klassieker"

NRC Handelsblad

-
"De ultieme film over de wispelturige aard van de liefde en het leven"

bekijk recensies (2)