Terug

Leto | landelijke première

Kirill Serebrennikov

Leeftijd-6
Eng
Geweld
do 18 apr 2019 21:30 tot 23:45  |  Cinema zaal 1

Leto toont in weelderig zwart-wit de beginjaren van Russische rocklegende Viktor Tsoï en zijn band Kino; een zomer vol muziek, vriendschap en liefde waarin rebellie afgewisseld wordt met surrealistische intermezzo’s en wild bekraste beelden.

Leningrad, in de vroege jaren ‘80. Aan de vooravond van de perestrojka worden elpees van Lou Reed, Blondie en David Bowie het land in gesmokkeld: de bruisende underground muziekscene is in volle gang. Hier ontmoet de jonge muzikant Viktor de charismatische zanger Mike en zijn vrouw Natasha. Terwijl er tussen hen een bijzondere driehoeksverhouding ontstaat, willen de gedreven muzikanten met hun optredens de boel flink opschudden om rock ‘n roll in de Sovjet Unie voorgoed te veranderen. Met humor en lef gaan de bands de censuur te lijf, al dan niet in hun fantasie.

regie: Kirill Serebrennikov / drama, muziek, biografie, romantiek / met: Irina Starshenbaum, Teo Yoo, Roman Bilyk / Frankrijk, Rusland 2018, 126 min. / Russisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Het is met opzet een impressionistisch geheel, zonder voortstuwende plot, passend bij het van dag tot dag-leven van de muzikanten."

NRC

- >4,0 sterren
"Een weemoedige, vitale sfeertekening van de ontluikende rockscene in de USSR"

Trouw

- >4,0 sterren
"Een heerlijk inventieve lofzang op de rebelse jongeren van het uitgeputte Sovjetrijk"

Telegraaf

- >4,0 sterren
"Glasnost en perestrojka zijn nog toekomstmuziek in Leto, een levendige impressie van de rock ‘n’ roll-scene in Leningrad, begin jaren 80."

Filmtotaal

- >3,0 sterren
"Leto ('Zomer') is een sfeervol portret van een subcultuur. De film is in stijlvol zwart-wit geschoten en doorspekt met speelse, muzikale intermezzo's."

Indebioscoop

- >4,0 sterren
"Een indringend en innemend portret van de tijd toen rock-‘n-roll naar Rusland kwam"

Filmvandaag

- >4,0 sterren
"Verrassend, grappig, met een sterk invoelbare jaren 80-sfeer"

Parool

-
"Een even levendige als mijmerende film"

bekijk recensies (8)