Terug

Liefde is aardappelen | landelijke première

Aliona van der Horst

vr 13 okt 2017 14:00 tot 15:40  |  Cinema zaal 1

Op een dag krijgt Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het Russische platteland. Het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt ze het huis leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over haar moeder en haar vijf zussen.

Wat gebeurd is, is gebeurd en men laat het verleden liever met rust. Zeker de slecht dingen waardoor ze allemaal zijn getekend. Het gebrek aan alles, de vereiste opoffering aan de grote zaak en de onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen.

Een wonderschone en diep ontroerende film van documentairemaakster Aliona van der Horst over haar Russische boerenfamilie en het leven onder Stalin. Aliona’s Russische moeder en haar vijf zussen vertellen onvoorstelbare verhalen over hun leven. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen. Poëtisch verbeeld door animatie-kunstenaar Simone Massi. Het persoonlijke verhaal wordt zo verfijnd en meeslepend verteld dat de film de allure van een speelfilm krijgt.

Aliona van der Horst heeft vijf internationaal onderscheiden documentaires op haar naam staan. Ze is geboren in Moskou en getogen in Nederland; dochter van een Russische moeder en Nederlandse vader.

regie: Aliona van der Horst / documentaire / Nederland 2017, 90 min / Russisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"Liefde is Aardappelen is een aangrijpend portret van Sovjet-Rusland"

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Zorgvuldige, ontroerende documentaire. Prachtige, handgetekende animaties van Simone Massi."

Trouw

- >4,0 sterren
"Beeldschone en ontroerende reconstructie van een Russische familiegeschiedenis"

Filmkrant

- >4,0 sterren
"Een liefdevolle hommage aan de kracht van Russische moeders"

bekijk recensies (4)