Terug

Life, animated | landelijke première

Roger Ross Williams

do 23 mrt 2017 16:30 tot 18:10  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3


Op driejarige leeftijd stopt de energieke Owen plotseling met praten. Autisme laat hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films. Wanneer zijn vader op een dag de pop van Iago, de papegaai uit Aladdin, pakt en in die rol tegen Owen begint te praten, antwoordt Owen hem met een zinnetje uit de film. Een keerpunt voor Owen en zijn familie.

Owen leert zich uit de drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent, de rest van de familie neemt op hun beurt de rollen over van Disney-figuurtjes. De tekenfilms maken een weg vrij die lang als voorgoed gesloten werd beschouwd. Owen en de wereld rondom hem leren elkaar begrijpen. Met zijn uitgebreid arsenaal aan verhalen en dialogen maakt Owen zich klaar om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft. 

Life, animated is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ron Suskind. 

Regisseur Roger Ross Williams, die in 2010 een Oscar ontving voor zijn documentaire Music by prudence, vertelt het inspirerende levensverhaal van Owen – inmiddels begin twintig en van plan om binnen korte tijd grotendeels zelfstandig te gaan wonen – met behulp van indrukwekkende beelden uit het familiearchief, scènes uit Disneyfilms en een serie prachtige animaties, gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd. De film stelt vragen over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van Owens identificatie met tekenfilmfiguren, maar is bovenal een hartverwarmend verhaal en pleidooi voor liefde en begrip vanuit de omgeving. 

Life, animated won vele prijzen en is onlangs genomineerd voor een Oscar voor Best Documentary Feature. De film eindigde op een tweede plaats voor de Best Audience Award tijdens IDFA 2016 en is winnaar van het Sundance Film Festival 2016. 

regie: Roger Ross Williams / documentaire, animatie / met: Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried / Verenigde Staten 2016, 89 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld
5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

P.J.M. Braspenning

24-03-2017

5 sterren

duidelijk zicht op beleving vanuit autisme gezien, het blijft individueel, niet 1 is hetzelfde. Ook deze mensen willen hun leven invullen zoals hun dat kunnen/wensen.

bekijk reacties (1)

Recensies

BN De Stem

- >4,0 sterren
"De documentaire is in de eerste plaats een film over een liefdevolle familie met een unieke geschiedenis"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Wanneer Owen zelf de toon en het ritme van de film bepaalt, komt Life, animated echt tot leven"

NRC

- >4,0 sterren
"Life, animated is vooral een open, eerlijk portret van Owen"

bekijk recensies (3)