Terug

Maurice

James Ivory

Leeftijd-12
Discriminatie
ma 22 apr 2019 19:00 tot 21:30  |  Cinema zaal 1

Maurice roept de verstikkende conformiteit op van de Engelse samenleving aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Maurice Hall en Clive Durham studeren aan de universiteit van Cambridge en raken verliefd. Omdat homoseksualiteit strafbaar is in het post-Victoriaanse Engeland moeten zij hun gevoelens voor elkaar volledig geheimhouden; in 1895 nog werd de dichter-dandy en publieke persoonlijkheid Oscar Wilde veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege zijn omgang met Lord Alfred Douglas.

Nadat een vriend is gearresteerd voor homoseksualiteit verlaat Clive zijn verboden liefde en trouwt hij met een jonge vrouw. Maurice blijft worstelen met zijn identiteit en zelfvertrouwen, en schakelt de 'hulp' in van een hypnotiseur om zich te ontdoen van zijn onmiskenbare verlangens. Maar Maurice wordt verleid door Clives jachtmeester Alec Scudder, een gebeurtenis die diepgaande veranderingen teweegbrengt in het leven van Maurice.

Gebaseerd op de gelijknamige autobiografisch getinte roman van E. M. Forster. In de verfilming van Forsters vertelling over een verboden herenliefde in 1914 nemen Hugh Grant en James Wilby de hoofdrollen voor hun rekening. Beide hoofdrolspelers werden bekroond in Venetië. Ivory kreeg in 2018, op 89-jarige leeftijd, een Oscar voor het scenario van Call me by your name (Luca Guadagnino).

regie: James Ivory / drama, romantiek / met: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley, Simon Callow / Verenigd Koninkrijk 1987, 140 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld / lange film

special: Klassiekers

James Ivory

Naast de digitale restauratie van Maurice vertoont Chassé Cinema ook de James Ivory-restauraties  Shakespeare -WallahAutobiography of a PrincessHeat and dust en Howards End.

Recensies

Filmtotaal

- >5,0 sterren
"prachtige 4K-restauratie...opvallend verfrissend... innemend...Iconisch...naturel, maar ook uiterst delicaat...nauwelijks aan kracht ingeboet...prachtige beelden..."

VPRO

- >4,0 sterren
"elegante beelden."

Veronica

- >4,0 sterren
"...subtiel...tactvolle regie zonder pretenties van Ivory zorgt voor precies de juiste sfeer."

NRC

-
"rijke aankleding doet evenwel niks af aan de inhoud...fascinerende film...eerlijker dan Call Me by Your Name."

Parool

-
"Sommige films worden met de jaren alleen maar beter...opmerkelijk...een film die zijn tijd vooruit was. Terecht wordt het drama nu gezien als een mijlpaal in de filmverbeelding van mannenliefde."

bekijk recensies (5)