Terug

Michel, acteur verliest de woorden

Patrick Minks en Irma Wijsman

wo 16 mei 2018 19:20 tot 21:20  |  Cinema zaal 1

Michel van Dousselaere (Gent, 1948) is acteur. In 2014 is bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film Michel, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling Borgen tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega’s die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken.

Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Leef mee met twee krachtige mensen die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

regie: Patrick Minks, Irma Wijsman / documentaire / met: Michel van Dousselaere / Nederland 2018, 84 min. / Nederlands gesproken

special: Woensdagdocu, Inleidingen en nagesprekken

nagesprek

Na de film is Patrick Minks aanwezig om u alles te vertellen over zijn film en al uw vragen te beantwoorden. Drs. Nancy Schuurman is ook aanwezig om inhoudelijke vragen omtrent afasie te beantwoorden.