Terug

The Road To Mandalay

Midi Z

vr 10 aug 2018 18:45 tot 20:45  |  Cinema zaal 1

De ambitieuze, vastberaden Lianqing is een van de miljoenen Birmezen die hun thuisland ontvluchten op zoek naar een beter bestaan. Op een zomeravond reist ze met behulp van mensensmokkelaars per boot, motor en vrachtwagen naar Bangkok, waar vrienden op haar wachten. Ze vindt er al snel een baan, een huis én een geliefde: de behulpzame Guo. Zonder papieren hangt hun leven echter van onzekerheden aan elkaar: goedbetaalde banen voor illegale immigranten zijn er niet en de kans om gearresteerd en gedeporteerd te worden is groot. Voor Lianqing is dan ook niet Bangkok, maar Taiwan de gedroomde eindbestemming. En ze heeft er vrijwel alles voor over om die droom uit te laten komen.

Regisseur Midi Z, die zelf opgroeide in Myanmar (toen nog Birma), maar op zestienjarige leeftijd naar Taiwan emigreerde, schetst in The road to mandalay een grimmig, verontrustend en actueel portret van zijn landgenoten. Een film die langzaam onder de huid kruipt.

regie: Midi Z / drama / met: Ko Kai, Wu Ke-Xi / Myanmar, Taiwan 2016, 108 min. / Birmees en Mandarijn gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Aangrijpende liefdestragedie en actueel migrantenportret ineen, vol prachtige details."

BN de Stem

- >4,0 sterren
"Ingetogen doch krachtige sociaal-realistische drama toont op geloofwaardige wijze die altijd aanwezige angst om gedeporteerd te worden en het nieuwe normaal van hard werken, eten uit plastic zakjes en vrijwel alleen op jezelf kunnen vertrouwen."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Messcherp drama."

The Guardian

- >4,0 sterren
"Intens en roerend drama."

NRC

- >3,0 sterren
"Midi Z heeft oog voor de kleinste details."

bekijk recensies (5)