Terug

Miel-Emile | voorpremière + nagesprek

Peter van Houten

Leeftijd-16
wo 27 mrt 2019 19:00 tot 22:00  |  Cinema zaal 1

De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers kocht na de Tweede Wereldoorlog een berg in de Franse Pyreneeën, waar hij met zijn Vlaamse vrouw ging wonen. Twaalf kinderen telde het gezin; over de oudste zoon maakte Peter van Houten de film La vie de Jean-Marie, in 2015 een publiekslieveling op IFFR. Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte Van Houten zijn camera op diens broer Emile. Ook hij woont nog altijd bij de berg Cabrils.

Emile, ook wel Miel genoemd, had van alle kinderen misschien wel het meest last van zijn dictatoriale vader. Op zijn geheel eigen, uiterst geduldige en liefdevolle manier laat Van Houten de filosofisch ingestelde, bijna 80-jarige Emile zijn verhaal doen. Eén ding weet Emile zeker: zonder zijn moeder was zijn jeugd de hel op aarde geweest. De brieven van zijn moeder, in de film voorgelezen door een kleindochter, geven een inkijkje in een akelig armoedig, emotioneel kil bestaan.

regie: Peter van Houten / documentaire / Nederland 2019, 150 min. / Vlaams, Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

nagesprek

Na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats met regisseur Peter van Houten. Van Houten is onafhankelijk cineast. Hij studeerde schilderkunst aan de kunstacademies van Breda en Tilburg en volgde daarna een opleiding fotografie aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 2001 ging op IFFR zijn eerste speelfilm The Exposition of Anna Zharkov in wereldpremière.