Terug

Miel-Emile | landelijke première

Peter van Houten

Leeftijd-16
do 18 apr 2019 18:50 tot 21:25  |  Cinema zaal 1

De Nederlandse kunstenaar Pierre Raaijmakers kocht na de Tweede Wereldoorlog een berg in de Franse Pyreneeën, waar hij met zijn Vlaamse vrouw ging wonen. Twaalf kinderen telde het gezin; over de oudste zoon maakte Peter van Houten de film La vie de Jean-Marie, in 2015 een publiekslieveling op IFFR. Nadat hij zes jaar met Jean-Marie had opgetrokken, richtte Van Houten zijn camera op diens broer Emile. Ook hij woont nog altijd bij de berg Cabrils.

Emile, ook wel Miel genoemd, had van alle kinderen misschien wel het meest last van zijn dictatoriale vader. Op zijn geheel eigen, uiterst geduldige en liefdevolle manier laat Van Houten de filosofisch ingestelde, bijna 80-jarige Emile zijn verhaal doen. Eén ding weet Emile zeker: zonder zijn moeder was zijn jeugd de hel op aarde geweest. De brieven van zijn moeder, in de film voorgelezen door een kleindochter, geven een inkijkje in een akelig armoedig, emotioneel kil bestaan.

regie: Peter van Houten / drama / Nederland 2019, 145 min. / Vlaams, Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC

- >4,0 sterren
"Miel-Emile is een filmisch beeldhouwwerk van tijd en leven."

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Miel-Emile is een film als een mijmering en een schitterende verbeelding van het einde van een leven"

"de rustige rituelen van dagelijkse beslommeringen nemen alle tijd in, terwijl herinneringen een amalgaam zijn van keerpunten en ogenschijnlijk nietsbetekenende momenten die even bepalend kunnen zijn."

Filmkrant

-
"Er schuilt ook iets van liefde of vriendschap in de beelden. Hier nog meer dan in zijn vorige film. In de manier waarop Miel lange tijd niks hoeft te zeggen, in de intimiteit die de lens probeert te geven als hij zijn ideeën over het bestaan vertelt."

Cinemagazine

- >3,5 sterren
"Een mystieke documentaire, die vertraagd inzoomt op de essentie."

bekijk recensies (4)