Terug

Miles Davis: Birth of the cool | landelijke première

Stanley Nelson

Eng
Leeftijd-9
wo 18 sep 2019 21:05 tot 23:10  |  Cinema zaal 3


Miles Davis, een creatief genie die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. Niet alleen werd hij de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikant van de twintigste eeuw, maar hij was ook enorm succesvol met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen. Een stijl-icoon en een magnetische persoonlijkheid waar man én vrouw voor vielen. Tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog diep racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elke substantie en mishandelde hij zijn geliefden. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch is zijn leven.

regie: Stanley Nelson / documentaire / met: Miles Davis / Verenigde Staten 2019, 115 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

De filmkrant

-
"Nelson construeert in hoog tempo het levensverhaal van de legendarische jazztrompettist"

NRC

- >4,0 sterren
"Waarom trompettist Miles Davis (1926-1991) een van de groten uit de jazzgeschiedenis is, maakt de documentaire Miles Davis: Birth of the Cool uitstekend duidelijk"

Trouw

- >4,0 sterren
"De Afro-Amerikaanse regisseur Stanley Nelson brengt zijn verhaal tot leven in 'Miles Davis: Birth of the Cool', een muziekdocumentaire uit duizenden, die zowel de liefhebber als de nieuwkomer verwelkomt"

VPRO Cinema

-
"Het is net of Miles tegenover je zit op een feestje en de ene na de andere smeuïge anekdote opdist"

Parool

-
"Geslaagd bombardement aan beelden en klanken over een turbulent leven"

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Fantastisch archiefmateriaal, interviews met een keur aan prominente jazzfiguren en dan is er inderdaad nog die prachtige muziek"

NRC

- >4,0 sterren
"Duidt de muzikale erfenis van trompettist Miles Davis"

bekijk recensies (7)