Terug

MOOOV - Filmfestival

zo 23 apr 2017 10:30 tot 16:30  |  Cinema zaal 1

MOOOV Film Festival presenteert, op zondag 23 april, 3 splinternieuwe films in Chassé Cinema. Stuk voor stuk films met oog voor de strubbelingen in de wereld en een hart voor haar bewoners. Voor de liefhebbers van wereldcinema die niet terugschrikken van verrassende nieuwe inzichten. 

MOOOV-distributeur Bert Goessen leidt het filmprogramma in. 

Knife in the clear water | 10.30 uur
In deze contemplatieve film over leven, dood en overleven staat Ma Zishan, een Hui-Chinees op leeftijd uit de provincie Ningxia, voor een dilemma. Zijn door het gehele dorp geliefde vrouw is overleden, dus moet er volgens traditie veertig dagen later een ceremonie voor haar gehouden worden. Ma Zishan weet alleen niet hoe hij de ceremonie moet bekostigen. Zijn zoon spoort hem aan hun laatste stier te slachten voor de gasten, maar hij heeft moeite met het idee nog meer afscheid te moeten nemen. 

Knife in the Clear Water laat het compromisloze leven zien van de Hui, Chinese moslims die op eenvoudige wijze van het land leven. Dat debuterend regisseur Wang Xuebo zich heeft laten inspireren door Tarkovski en schilders Andrew Wyeth en Jean-François Millet is te zien aan de schilderachtige interieurbeelden, het 4:3-beeldformaat en de verstilde, lange shots van het mistige, bergachtige Noord-China.

regie: Xuebo Wang / drama / met: Shengcang Yang, Jinhua Zhou, Fan Yang, Xue Yang / China 2016, 93 min. / Manderijn gesproken / Nederlands ondertiteld

White Sun | 13.00 uur
Chandra, een maoïst die tegen het regime in Nepal heeft gevochten, wordt bij terugkomst in zijn geboortedorp allesbehalve met open armen ontvangen. Het ritueel waarbij zijn zojuist overleden vader de berg moet worden afgedragen om aan de voet gecremeerd te worden, legt de littekens bloot die de burgeroorlog heeft achtergelaten.

White Sun is een krachtig pleidooi voor meer tolerantie om de verdeeldheid te overwinnen die is blijven bestaan na tien jaar burgeroorlog. Regisseur Deepak Rauniyar weet alles perfect in balans te houden. Het vervoersprobleem met de lijkkist een prachtige metafoor voor een land in transitie. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving, nationale politiek sijpelt langzaam door in het dorpsleven.

regie: Deepak Rauniyar / met: Dayahang Rai, Asha Magrati, Rabindra Singh Baniya, Sumi Malla, Amrit Pariyar / Nepal, Verenigde Staten, Quatar, Nederland 2016, 89 min. / Nepalees gesproken / Nederlands ondertiteld

Wolf and sheep | 15.00 uur
In het afgelegen Afghaanse dorp waar de elfjarige Sediqa en Qodrat wonen, lijkt de tijd stil te staan. Mannen en vrouwen hebben eigen taken en mengen niet. Die segregatie begint al op jonge leeftijd als meisjes geiten hoeden en jongens wolven verdrijven met steenslingers. Maar Sediqa, die wordt buitengesloten omdat haar grootmoeder behekst zou zijn door een slang, wil liever met de jongens meedoen. En Qodrat wordt door zijn leeftijdgenoten gehoond omdat zijn moeder hertrouwt als derde vrouw van een bejaarde. De twee outcasts vinden troost in elkaars gezelschap, totdat de roddelende goegemeente zich er weer mee bemoeit. Ondertussen werpt de mythische Kashmir Wolf – half beest, half godin – haar schaduw over het dorp.

Regisseur Shahrbanoo Sadat baseerde haar film op eigen jeugdervaringen, toen ze in een klein dorp in het midden van Afghanistan woonde. Ze brengt haar kindertijd tot leven in een mix van etnografica en onderhuidse maatschappijkritiek, met een flinke dosis magisch realisme.

regie: Shahrbanoo Sadat / met: Sediqa Rasuli, Qodratollah Qadiri / Afghanistan 2016, 86 min. / Hazaragi gesproken / Nederlands ondertiteld

Programma:
10.30 uur - Knife in the clear water
12.15 uur - lunchpauze
13.00 uur - White Sun
14.30 uur - pauze
15.00 uur - Wolf and sheep

Arrangementen

Luncharrangement MOOOV

Geniet in Front van onze speciale lunchaanbieding tijdens het MOOOV Filmfestival. Soep en een broodje naar keuze van de lunchkaart inclusief koffie of thee. Inclusief filmprogramma €30,00.