Terug

Filmspecial | Mozart Wonderkind

Sandra Geller

ma 9 jan 2017 19:00 tot 22:30  |  Cinema zaal 1

Na het succes van de filmspecials Modigliani  en De wereld van Caravaggio komt er nu een nieuwe filmspecial, dit keer gewijd aan het muzikaal wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart. Met een lezing van Sandra Geller, een klassiek concert van het Hieronymus Trio en de film Nannerl, la soeur de Mozart. Reserveren aanbevolen.

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en zijn 1e compositie maakte toen hij pas 5 jaar oud was. Mozart heeft vele meesterwerken geschreven, maar stierf in grote armoede. De dood van de beroemde componist op 35 jarige leeftijd blijft wetenschappers al eeuwen intrigeren. Stierf hij door een ziekte of werd hij vermoord door vergiftiging?

programma
19.00 lezing door Sandra Geller (20 min.)
19.20 concert van het Hieronimus Trio (30 min.)
19.50 pauze
20.15 film Nannerl, la soeur de Mozart  (120 min.)
22.15 einde

lezing Sandra Geller
De van oorsprong Russische docente en schrijfster Sandra Geller vertelt over het mysterie rondom de dood van Mozart. De Russische dichter Alexander Poesjkin schreef in 1830 zijn geniale kleine tragedie Mozart en Salieri. Daarna werd de muziek van hof componist Antonio Salieri nooit meer gespeeld. Hij werd verguisd en gehaat als de jaloerse moordenaar van Mozart. Dit verhaal werd in 1984 in de beroemde film Amadeus opnieuw verteld. Maar wat werd precies, door moderne wetenschappers, ontdekt over de dood van Mozart? En hoe is het mogelijk dat Mozart anoniem in een massagraf werd begraven terwijl hij beroemd was in heel Europa? Zullen wij ooit achter het mysterie van zijn dood kunnen komen? En wat is er eigenlijk gebeurd met zijn talentvolle zuster, die ook een wonderkind was?

Hieronymus Trio
Het Hieronymus Trio brengt u een bijzonder muzikaal programma geheel in het teken van Mozart.
Met Marieke Keser op viool, Alex Geller op cello en Peter Zimmerman op piano/accordeon.

    

film Nannerl, la soeur de Mozart
In de periode 1763-1766 is de muzikale familie Mozart op tournee en reist per koets langs de belangrijkste hoven van Europa. De adel vergaapt zich aan het wonderbaarlijke talent van de 10-jarige Wolfgang, die steeds bekender wordt. Hij wordt begeleid door zijn vijf jaar oudere zus Nannerl, die zelf ook een muzikaal talent is. Ondanks haar magistrale vioolspel moet Nannerl zich schikken in haar rol als pianobegeleider van haar jaar jongere broer. Wanneer ze kennis maakt met prinses Louise van Frankrijk en via haar de Dauphin kan ontmoeten, krijgt ze toch een kans haar muzikale talenten tot uitvoering te brengen.
regie: René Féret / Frankrijk 2011, 120 min. / Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

    

special: film & lezing