Terug

The Reports on Sarah and Saleem

Muayad Alayan

Leeftijd-16
vr 14 sep 2018 16:15 tot 18:30  |  Cinema zaal 1

Stiekem vrijen op de achterbank van een bestelbusje: dat is waar de relatie van Sarah en Saleem uit bestaat. Een paar keer per week, als Sarah haar café heeft gesloten en Saleem klaar is met zijn bestellingen. Misschien konden ze het beter niet doen, want ze zijn allebei getrouwd en zetten er hun huiselijk geluk mee op het spel. 

Wat de affaire nog gewaagder maakt: zij is Joods, hij Palestijns. En in het gedeelde Jeruzalem is zoiets geen privézaak. Nadat Sarah en Saleem samen in een club in Bethlehem zijn gesignaleerd, duurt het niet lang voor Saleem van twee kanten de veiligheidsdiensten op zijn nek krijgt. Een simpel geval van overspel verandert in een serieuze spionagezaak, die een extra politieke dimensie krijgt door het feit dat Sarahs echtgenoot een hoge functie in het Israëlische leger bekleedt.

regie: Muayad Alayan / drama / met: Maisa Abd Elhadi, Mohammad Eid, Adeeb Safadi, Kamel El Basha / Palestina, Nederland, Mexico, Duitsland 2018, 127 min. / Arabisch, Hebreeuws gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Trouw

- >3,5 sterren
"De Palestijnse regisseur Muayad Alayan laat aan de hand van een onmogelijke liefde heel mooi de spanningen tussen de verschillende inwoners van de stad voelen"

Het op feiten gebaseerde drama, dat op het afgelopen filmfestival van Rotterdam werd bekroond met de publieksprijs, krijgt in handen van Alayan steeds meer trekken van een spionagethriller

NRC

- >3,0 sterren
"Er staat zoveel op het spel in de Palestijnse film The Reports on Sarah and Saleem dat het bewonderenswaardig is hoe ingetogen spel en drama zijn gehouden."

Een interessante variant op alle dilemma’s die verhalen de moeite waard maken: wat doe je om de ander te beschermen en jezelf niet in diskrediet te brengen en vice versa.

VPRO

-
"Een van de publieksfavorieten tijdens het IFFR 2018."

BN de Stem

- >3,0 sterren
"Degelijk bouwwerk van gebed, geloof en gruwel"

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Regisseur Muayad Alayan licht beide fronten van het Arabisch-Israelisch conflict uit op een persoonlijk niveau."

Variety

-
"Weet de fysieke scheiding in Jerusalem goed te onderstrepen"

bekijk recensies (6)