Terug

Naar de boeren | met nagesprek regisseur

Raoul de Zwart

wo 29 apr 2015 19:15 tot 21:05  |  Cinema zaal 1

Naar de boeren! vertelt het verhaal van Jack de Zwart, de vader van regisseur Raoul de Zwart, die als 12-jarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum.

Het bijna anderhalf uur durende filmverhaal begint in de Hongerwinter van 1944-1945, als de interkerkelijke bureaus besluiten tot een grootscheepse operatie. In een tijd met gebrek aan bijna alles, slagen deze bureaus erin binnen enkele weken bijna 40.000 kinderen van de grote steden naar het platteland te evacueren. Ondanks de omvang, is er van dit unieke historische feit maar één foto gemaakt. Maar veel van de kinderen van toen leven nog en kunnen hun ervaringen van toen met ons delen.

Het verhaal van Jack wordt geflankeerd door anderen die er nog levendig over kunnen vertellen: Neel Struijk van Bergen, Tineke Meijer, Fenna Mossel, Els de Mos, Antje van der Heide, Frans Nieuwenhuis, Jan Hobby, Hans van der Heide, en Paul van Vliet. Zij vertellen over de Hongerwinter, het afscheid nemen van de ouders, het vertrek en de reis naar een onbekende bestemming en wildvreemde pleeggezinnen, hun verblijf en tenslotte hun terugkeer. Delen van hun verhaal worden ondersteund met gedramatiseerde beelden.

Na afloop van de film is er een nagesprek in aanwezigheid van regisseur Raoul de Zwart.

regie: Raoul de Zwart/met: Sam Verhaeren/Nederland 2014, 86 min./Nederlands gesproken

special: film & lezing

Arrangementen

Film & Food arrangement

Film & Food arrangement

Film & Food Vorkje prikken en daarna een filmpje pikken Iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagavond kunt u bij FRONT genieten van een heerlijke burger naar keuze en daarna gezellig uitbuiken in de filmzaal tijdens een film naar keuze bij Chassé Cinema. De ideale combinatie voor een gezellige avond uit met uw partner of vrienden! Film & Food arrangement €10,50 p.p. Burger naar keuze, excl. Drankjes. Wordt geserveerd met aardappeltjes of salade. U kunt vanaf 17.30 terecht bij FRONT. Het kan daar 's avonds druk zijn. Houd daar rekening mee en kom bijtijds om de film niet te missen Filmkaart €8,50 p.p.* Het arrangement is mogelijk in combinatie met avondfilms, die vanaf 20.30 beginnen. Iedere maandag wordt het nieuwe filmprogramma voor de komende week bekend gemaakt waaruit u kan kiezen. * Bij lange films geldt een toeslag van € 1,00 Reserveren Dit arrangement is zowel online als aan de kassa te bestellen.