Terug

Cobain

Nanouk Leopold

wo 18 apr 2018 14:00 tot 15:45  |  Cinema zaal 1

De 15-jarige Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Nadat Cobain Mia dwingt om hulp te zoeken voor haarzelf en de baby, lopen de dingen uit de hand...

Voor de hoofdrol van Cobain zijn bijna 500 jongens gescout. Uiteindelijk viel de keuze op Bas Keizer uit Poortugaal. Bas is letterlijk van het schoolplein geplukt en had eigenlijk meer interesse in films maken dan voor de camera staan, maar sinds de opnames van Cobain wil hij zijn carrière als acteur voortzetten.

Regisseur Nanouk Leopold wordt alom geprezen om haar sterke acteursregie en de visuele inslag van haar werk. Al haar speelfilms werden vertoond op topfestivals als Cannes, Berlijn en Toronto. Leopold vertelt:

“Ik zal altijd de voorkeur hebben voor verhalen over de ‘outcast’, de mens die niet perfect is, die moet zwoegen om van zijn leven iets te maken, verhalen waarin de betekenis van het bestaan zich laat raden in de details. Cobain is zo’n film, waarin de hoofdpersoon zich ontwikkelt van kind tot man. Hij leert voor zichzelf te zorgen en voor zichzelf te denken, met alle consequenties van dien.”

regie: Nanouk Leopold / drama / met: Naomi Velissariou, Bas Keizer, Wim Opbrouck / Nederland 2017, 94 min. / Nederlands en Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

BN de Stem

- >4,0 sterren
"Vooral door de intense vertolking van nieuwkomer Keizer in de titelrol raakt de film van Leopold de kijker recht in het hart."

NRC

- >4,0 sterren
"Opmerkelijk en mooi is hoe nergens in Cobain expliciet naar medelijden wordt gehengeld. Dankzij de natuurlijke, zachte belichting en een soundtrack die het drama niet onderstreept, worden rauwe hoekjes wat van het verhaal gehaald."

Trouw

- >4,0 sterren
"Nieuwkomer Bas Keizer speelt, zonder enige ervaring, een fantastische rol als een stille jongen"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Jonge debutant Bart Keizer is verrassend sterk in drama over een verslaafde moeder en haar stugge, gevoelige zoon. Cobain biedt rauwe schoonheid en goed acteerwerk"

Telegraaf

- >3,0 sterren
"Leopold giet dat in een fijngevoelige filmstijl waarin de camera beweegt, regelmatig dichtbij het gezicht van de sterk debuterende Bas Keizer"

bekijk recensies (5)