Terug

De kinderen van Juf Kiet

Petra en Peter Lataster

do 12 jan 2017 14:20 tot 16:20  |  MK2zaal (kleine theaterzaal)

Iedereen heeft een goede juf nodig. Leanne, Jorj en Branche zijn kinderen in de klas van Juf Kiet. Ze komen uit landen als Irak, Eritrea en Syrië. In de veilige, liefdevolle en inspirerende omgeving van het klaslokaal in het Brabantse Hapert bloeien de kinderen op, die onzeker en angstig binnenkomen, en groeit hun zelfvertrouwen.

De kinderen zijn getraumatiseerd, wat zich uit in angst en agressie. Maar de veilige, liefdevolle en inspirerende omgeving van het klaslokaal werkt helend en zorgt ervoor dat de kinderen weer graag spelen en leren. Niet alleen uit boeken, maar ook hoe samen problemen opgelost kunnen worden en hoe je elkaars achtergrond respecteert.

Deze hartverwarmende film laat zien hoe juf Kiet met engelengeduld de hele wereld samenbrengt en verschillen omarmt.

regie: Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch / documentaire / Nederland 2016, 113 min. / Nederlands gesproken

4,70 sterren

Gemiddelde waardering: 4,70 sterren

Jan de Jong

5 sterren

Grote bewondering heb ik voor de juf Kiets van deze wereld. Met een positieve benadering de kinderen begeleiden, daar draait het allemaal om!

J.W. Gratama

5 sterren

Goede, bij vlagen ontroerende film.

Els Kops

5 sterren

Indrukwekkend portret van een juf en haar vluchtelingenkinderen. Ik zal ze niet gauw vergeten.

H.E.M. Martens

5 sterren

L. Postma

5 sterren

Ontroerende film! Hulde aan de juf, fantastisch hoe ze het doet!

Gonnie Van Der Linde-Paul

5 sterren

je ziet zo de emoties op de gezichten van de kinderen die zoveel hebben meegemaakt en juf Kiet die aan de ene kant begripvol en liefdevol aandacht geeft en aan de andere kant structuur, helderheid en duidelijkheid geeft. Aandacht ,structuur en geduld.

Ineke

5 sterren

Gewoon een mooie docu

M.J.A. Timmers

5 sterren

M.

5 sterren

Floor Sprenger

5 sterren

De kinderen en zeker ook juf Kiet zijn wie ze zijn ook al staat er een camera op ze gericht. Ongelooflijk dat juf Kiet zo naturel is en blijft. De kinderen zie je in hun ontwikkeling en in hun trauma (Gorj en zijn broertje) Dat was hartverscheurend. De zaal bleef stil zelfs toen de aftiteling voorbij was. Verplichte kost voor leerkrachten.

bekijk reacties (10)

Recensies

NRC

- >5,0 sterren
"Prachtig observerende documentaire die Être et avoir in sommige opzichten overtreft"

Trouw

- >5,0 sterren
"Het is met gemak de beste Nederlanse film van het jaar"

"Juf Kiet laat in het klein zien hoe het in het groot zou moeten" (...) "Alles wat u hebt gehoord van 'De kinderen van juf Kiet' is waar. Het regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster maakte een fantastische film in een Brabantse schoolklas." (...) "'De kinderen van juf Kiet' doet niet aan grote woorden of grote gebaren. De film slingert je terug naar je eigen kindertijd. De oorlog komt bijna terloops ter sprake, maar zit tegelijk in de kleinste poriën van deze meesterlijk geobserveerde film die met zijn nadruk op samen spelen en samen leren een voorbeeld stelt. Het is met gemak de beste Nederlanse film van het jaar".

Volkskrant

- >5,0 sterren
"Een parel van een documentaire"

"Een parel van een documentaire: subtiel maar krachtig en met een feilloos gevoel voor wat er in hoofden van gevluchte kinderen kan omgaan." (...) "Met messcherpe zorgvuldigheid leggen de Latasters het vast. De kinderen staan steeds voorop in deze observerende documentaire, waarin, behalve het schoolpersoneel, geen volwassene voorkomt. Een slimme keuze, want juist de onderonsjes tussen de leerlingen zijn het onthullendst, grappigst en aandoenlijkst."

Telegraaf

- >4,5 sterren
"Hartveroverende documentaire"

"De kinderen van juf Kiet grijpt aan door z'n schijnbare eenvoud, door de manier waarop bepaalde leerlingen een onbedoeld doorkijkje bieden naar hun bewogen verleden, maar ook door hun veerkracht, hun grapjes, hun rebelsheid en hun hang naar verbinding. Haya, Leanne, Jorj en Branch en al die anderen veroveren daarmee onherroepelijk een plekje in je hart. Samen met hun geweldige juf."

BN DeStem

- >4,0 sterren
"bijzonder inkijkje in het onzekere en toch hoopvolle bestaan van migrantenkinderen in Nederland"

Parool

- >5,0 sterren
"Je kunt niet anders dan respect hebben voor Kiet, die zich warm opstelt en interesse toont voor de geschiedenis van haar leerlingen, maar gelukkig nergens in medelijden vervalt"

bekijk recensies (6)