Terug

Rafaël | landelijke première

Ben Sombogaart

Leeftijd-12
Eng
Geweld
Grof-taalgebruik
vr 12 okt 2018 12:40 tot 14:35  |  Cinema zaal 2

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende verhaal van de Nederlandse Kimmy en de Tunesische Nazir. Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Het verhaal dat in 2011 zelfs het wereldnieuws haalde verscheen eerder in boekvorm in de gelijknamige, hartverscheurende roman van schrijfster Christine Otten.

De film beleefde zijn première op 1 oktober 2018 tijdens het Nederlands Film Festival. Regisseur Ben Sombogaart (Knielen op een bed violen, 2016 en De Tweeling, 2002) over Rafaël: “Een spannend en waargebeurd verhaal over grenzen, dromen, wilskracht en liefde die bureaucratie, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt. De acteurs geven een menselijk gezicht aan de verhalen die dagelijks in de media verschijnen en maken de dilemma’s van de personages voelbaar en urgent. Hiermee is Rafaël de eerste Nederlandse lange speelfilm over de vluchtelingencrisis.”

regie: Ben Sombogaart / drama / met: Melody Klaver, Nabil Mallat, Medina Schuurman, Mehdi Meskar / Nederland 2018, 105 min. / Nederlands, Engels, Arabisch, Italiaans gesproken / Nederlands gesproken

Recensies

BN de Stem

-
"Hoe schrijnend, mensonterend en hopeloos het leven in een vluchtelingenkamp kan zijn, toont regisseur Ben Sombogaart feilloos aan in zijn film Rafaël."

de Volkskrant

- >4,0 sterren
"De chemie tussen Melody Klaver en Nabil Mallat geeft het vluchtelingenverhaal van Rafaël een verleidelijk Romeo-en-Julia-jasje"

AD

- >3,0 sterren
"Een heftig liefdesdrama"

NRC

- >3,0 sterren
"De eerste grote Nederlandse speelfilm die zich met verhalen rondom de huidige vluchtelingencrisis bezighoudt."

Nederlands Dagblad

- >4,0 sterren
"Melody Klaver en Nabil Mallat brengen de knagende wanhoop en de bovenal onuitroeibare hoop op overtuigende wijze tot leven."

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Als de wanhopige Kimmy die hoogzwanger alle zeilen bijzet om haar echtgenoot naar Nederland te krijgen, speelt Melody Klaver de beste rol uit haar carrière.”"

Het Parool

-
"Een moderne versie van Romeo en Julia"

bekijk recensies (7)