Terug

Rafiki | landelijke première

Wanuri Kahiu

Leeftijd-12
Discriminatie
Geweld
Grof-taalgebruik
do 23 mei 2019 16:10 tot 17:45  |  Cinema zaal 2

"Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

Rafiki ging in Cannes in première. Regisseur Wanuri Kahiu noemt haar stijl ‘Afrobubblegum'. Het staat, in de woorden van de jonge maker zelf, voor “vrolijke, krachtige en frivole Afrikaanse kunst”. Net als de twee personages moest de film zelf ook nogal wat weerstand overwinnen toen die door de Keniaanse censors werd verboden. Kahiu vocht de beslissing aan en kreeg gelijk van het Keniaanse Hooggerechtshof.

regie: Wanuri Kahiu / drama / met: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva / Kenia 2018, 83 min. / Engels, Swahili gesproken / Nederlands ondertiteld

bekijk deze film ook via picl

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Rafiki is een wat eenvoudig opgebouwde film, maar die gevoelige scènes in het campertje maken alles goed: de liefde spat van het scherm, even kleurrijk en betoverend als de omgeving"

VPRO

- >4,0 sterren
"Filmisch niet verrassend, wel oprecht, energiek en belangrijk."

Parool

-
"De commotie doet misschien een met hoofdletters geschreven loodzwaar lesbisch drama vermoeden, maar Rafiki is een subtiel en teder drama over een ontluikende liefde"

Trouw

- >3,0 sterren
"Kahiu gaat het probleem van lesbische liefde in een patriarchale samenleving niet uit de weg, maar haar focus ligt op de lichtheid van het bestaan"

bekijk recensies (4)