Terug

I am not your negro

Raoul Peck

vr 19 mei 2017 21:15 tot 22:55  |  Cinema zaal 2

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, ‘Remember this house’. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.

In I am not your negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin insprak. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. Deze voor een Oscar genomineerde documentaire stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

Raoul Peck is Haïtiaans filmmaker én politiek activist. Hij werd al op jonge leeftijd geïnspireerd door de invloedrijke schrijver James Baldwin: “Hij was één van de eerste auteurs bij wie ik me thuis voelde, die direct tot mij sprak. Hij gaf me de instrumenten die ik nodig had om de wereld om me heen te begrijpen.

regie: Raoul Peck / documentaire / met de stem van: Samuel L. Jackson / Verenigde Staten, Frankrijk, België, Zwitserland 2016, 93 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

4,33 sterren

Gemiddelde waardering: 4,33 sterren

M.L. VENDERBOS

5 sterren

Prima info doc over huidskleur ,slavernij etc en tegenstellingen die mensen ,met welke huidskleur dan ook,zichzelf toedichten .

Broekema

5 sterren

H.M.F. Marzak

5 sterren

Het was een prachtige film, waarin de fragmenten waarin Baldwin zijn intellect laat schijnen over de gevoelige rassenkwestie in Amerika op een goede manier aan elkaar gekoppeld waren. Ik was gekomen omdat ik een grote fan ben van het werk van Baldwin, maar ik heb ook andere zaken belicht gezien. De stem van Samuel Jackson als verteller was een goede keuze. Ik zou hem zeker een tweede keer nog bekijken.

bekijk reacties (3)

Recensies

VPRO

- >5,0 sterren
"Onvergelijkbaar en onvergetelijk"

"Hoewel Baldwin al in 1987 overleed, blijken zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten nog steeds bijzonder actueel. (...) Filmmaker Raoul Peck koos ervoor alleen Baldwin aan het woord te laten. We zien hem in tv-optredens en horen hem in zijn brieven en in fragmenten uit zijn werk (voorgelezen door Samuel L. Jackson). Onvergelijkbaar en onvergetelijk."

Trouw

- >4,0 sterren
"Zinderend portret van scherpzinnige James Baldwin"

"Het is een zinderende kennismaking met een scherpzinnige en eloquent schrijver, een man die treurde om de nationale tragedie van racisme en ongelijkheid, maar die ook de culturele en economische krachten zag die dat racisme voortbrachten en in stand hielden. Of zoals Baldwin het zei: "Mensen zitten vast in de geschiedenis en de geschiedenis zit vast in hen." Hij zag het, hij begreep het, maar kon de wereld niet veranderen."

Volkskrant

- >4,0 sterren
"I am not your negro is een bitter dwingend betoog, dat toch begeestert"

Telegraaf

- >3,5 sterren
"Eerbetoon en levensles ineen"

"Met de documentaire I am not your negro visualiseert de Haïtiaanse regisseur Raoul Peck postuum het boek dat Baldwin nooit afmaakte. Zijn beeldcollage toont de welbekende, maar nog steeds pijnlijke fragmenten van diegeworteld racisme binnen de Amerikaanse samenleving."

Filmkrant

- >4,5 sterren
"I Am Not Your Negro roept op om die pijnlijke confrontatie met het verleden, en met name ook het verleden zoals dat in de beeldcultuur wordt overgeleverd, aan te gaan"

AD

- >4,0 sterren
"Een fascinerend portret"

bekijk recensies (6)