Terug

Rebels of the Neon God

Tsai Ming-liang

Leeftijd-12
Drugs
Eng
Geweld
Grof-taalgebruik
ma 6 mei 2019 21:15 tot 23:10  |  Kinlyzaal (voorheen MK2zaal)

Taipei, begin jaren negentig. De economieën van Zuidoost-Azië zijn stormachtig in opkomst, maar dat lijkt de jongeren in Rebels of the Neon God nauwelijks uit te dagen. Ze hangen rond, zonder idealen of ambities.

Tsai Ming-liangs eerste lange speelfilm is een soms ironische schets van een jongensvriendschap in een metropool. Motoren, videospelletjes, meisjes en seks zijn de ingrediënten, sfeervolle gitaarmuziek vormt de muzikale omlijsting. Tsai Ming-liang richt zijn camera op de protagonisten Hsiao Kang en Ah Tze; de één een lamlendige puber die z’n examens niet haalt en het huis uit wordt gegooid, de ander een opgefokte jeugdcrimineel. De één rijdt scooter, de ander heeft een motor die hij vertroetelt. In lang aangehouden shots registreert Tsai Ming-liang hoe de levens van de jongens elkaar kruisen; er is bewondering, aantrekkingskracht en agressie, de homo-erotische ondertoon is onmiskenbaar. Wat zal er van de jongens worden?

Rebels of the Neon God is een uitgebeend stadsportret en allegorie over volwassen worden in één. De groeiende welvaart van Taiwan brengt de begeerde westerse consumptiecultuur onder handbereik, maar trekt ook een wissel op persoonlijke relaties: eenzaamheid is de prijs. Voor deze onnadrukkelijk gebrachte boodschap vindt Tsai Ming-liang in al zijn films steeds nieuwe beelden en invulling.

regie: Tsai Ming-Liang / crime, drama / met: Chen Chao-jung, Lee Kang-sheng / Taiwan 1992, 107 min. / Mandarijn en Minnanyu gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Maandagavondklassiekers

Tsai Ming-Liang

Naast de digitale restauratie van Rebels of the Neon God vertoont Chassé Cinema ook de Tsai Ming-Liang -restauraties Vive l’amour en The River.