Terug

Retrospectief Bob Entrop - Filmblok 3

za 13 jan 2018 20:00 tot 23:00  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

BLOK 1 | 11.00 - 13.30 uur

Met een openingswoord van Marianne de Bie (Bredase wethouder van Cultuur) en Andrée van Es (voorzitter Nederlandse Unesco-commissie en beatdanseres in Bob Entrop eerste film Tin Soldier) en een inleiding van Bob Entrop.

Ik hou van lawaai
De meerdere malen bekroonde film waarin Bas, die blind is, samen met Brechje in Nederland en Singapore op zoek gaat naar wat werkelijkheid is. 'Cinéma Verité' in een pure ongedwongen vorm, opgebouwd uit alledaagse én bijzondere gebeurtenissen.

Wat willen jongens eigenlijk
Op een directe en soms ook confronterende manier laten jongens zien hoe ze over meisjes denken en wat ze van hen verwachten.

Boer & zorg
Een zesdelige serie waarin op een humoristische, ontroerende manier een zo compleet mogelijk beeld wordt gegeven van het dagelijks leven op een zorgboerderij.

De andere kant van de tunnel
Drie jongeren krijgen een jaar de tijd om hun dromen te verwezenlijken. Het gaat goed totdat een van hen gaat stelen om zijn gokschulden te betalen.

Muzikanten voor het leven
Een film over de intrigerende wereld van de Sinti en Roma (zigeuners). We gaan op reis in Nederland, Tsjechië en Duitsland met drie heel verschillende orkesten. Niet alleen hun muzikale kwaliteiten komen aan bod maar ook hun privélevens, drijfveren en teleurstellingen. Deze film maakt deel uit van het meerdere malen internationaal bekroonde drieluik Sinti en Roma in Beeld.

 

BLOK 2 | 14.30 - 17.30 uur

Het wij volk
De Haagse Rinus is een Sinti die zich op een geheel eigen wijze, wars van alle regels, inzet voor een groep daklozen. In onvervalst Haags gaat hij de confrontatie aan met de gemeente en de brandweer als deze dreigen zijn daklozenboot te sluiten.

Zigeunermuziek doet pijn
Een intrigerend portret van violist Nello Weis Mirando; die door een aangeboren ruggenmergaandoening maar met twee en een halve vinger speelt.

Tussen eten en afwas
In de meest onroerende aflevering uit deze 99-delige serie confronteert Susanne (12 jaar), geboren in India, haar adoptiemoeder met het feit dat ze niets 'echts' heeft in haar leven.

Scheveingen, de parel aan het Noordzeestrand
Een uniek beeld van 200 jaar Scheveningenbad en Scheveningenhaven door de ogen van vele Hagenaars en Scheveningers. Met onder andere de laatste vuurtorenwachter, een visser, een reder, Paul van Vliet en George en Rinus van de Golden Earring. Deze film maakt deel uit van het vierdelige Canon van Scheveningen.

Verbroken stilte
In deze meerdere malen internationaal bekroonde film gaat Roma radiojournalist Orhan Galjus (geboren in Kosovo) in Nederland, Kosovo, Duitsland en Polen op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zijn volk zo lang heeft gezwegen over de Holocaust. Tijdens zijn ries leert Orhan steeds meer over het verleden van zijn volk.

 

BLOK 3 | 20.00 - 23.00 uur

Met een openingswoord door Paul Depla (burgemeester van Breda) en Lalla Weiss (woordvoerder van de Sinti en Roma in Nederland).

Een cijfer voor je leven
Bob Entrop maakte eerder 60 portretten van 65-plussers die terugkeken op hun leven. Deze keer is hij zelf aan de beurt en krijgt u aan de hand van veel foto’s en verhalen een beeld van een deze bewogen filmmaker.

Gedeelde trots
Drie jonge vrouwen, die heel verschillend omgaan met hun Sinti en Roma achtergrond. Ruva is doof geboren en op jonge leeftijd uit Kosovo gevlucht om zich te ontworstelen aan de Roma cultuur van haar land. Zij wil zich inzetten voor de dove Roma jongeren. Nadita is als baby geadopteerd door een niet Roma gezin en heeft haar biologische ouders, die uit Servië kwamen, nooit gezien. Door muziek te maken ontdekt ze steeds meer van haar Roma achtergrond. Cillia leeft volgens de strikte regels van de traditionale Sinti cultuur die soms botsen met haar danscarrière als Latin danseres.

 

special: Retrospectief Bob Entrop

3,50 sterren

Gemiddelde waardering: 3,50 sterren

F. Van Hoof

14-01-2018

5 sterren

Het was in feite een openbare filmavond. Maar het "officiële" gedeelte was veel te lang. Wij waren daar als filmliefhebbers en niet als "fans" van Bob Entrop. Het was wellicht beter geweest om al die plichtplegingen en toespraken te houden nadat de filmliefhebbers vertrokken waren en een intieme receptie te houden voor direct betrokkenen.Nu kregen we als "losse" gasten bijna de indruk dat we er niet echt bij hoorden. Hoewel we genoten van de film vonden we de hele entourage wel erg "incrowd".

J.J. Vegt

14-01-2018

5 sterren

De sfeer en inhoud van de voorstelling was heel mooi. Maar drie uur aan één stuk vond ik te lang.

bekijk reacties (2)

Arrangementen

lunchpakket Retrospectief Bob Entrop

lunchpakket Retrospectief Bob Entrop

Bezoekt u één of meerdere filmblokken rondom Retrospectief Bob Entrop, blijft dan lekker in het Chassé Theater lunchen! U boekt eenvoudig voor een lunchpakket bestaande uit twee belegde broodjes, handfruit en een candybar, tegen inlevering van uw reserveringsbewijs op te halen in de Cinemafoyer tussen 13.30 – 14.30 uur.