Terug

Sir

Rohena Gera

Alle-leeftijden
vr 12 okt 2018 12:35 tot 14:20  |  Cinema zaal 1

De jonge weduwe Ratna werkt als huishoudster bij Ashwin, een zoon van een rijke familie uit Mumbai. Op het eerste gezicht lijkt het leven van Ashwin perfect, maar al snel blijkt dat dit niet het geval is. De koppige Ratna laat zich daarentegen niet weerhouden door haar achtergrond en omgeving. Ze blijft hopen en hard werken voor een betere toekomst.

Terwijl hun werelden samenkomen en de aantrekkingskracht tussen de twee overduidelijk is, lijkt een gelijkwaardig leven samen echter niet tot de mogelijkheden te behoren.

Sir was de openingsfilm van de negende editie van World Cinema Amsterdam. Ook werd de film geselecteerd voor  Semaine de la Critique, het door filmcritici georganiseerde programma van het filmfestival Cannes. De film won de Gan Foundation Award for Distribution, een prijs die helpt bij de distributie in Franse filmhuizen, en sindsdien reist Gera van festival naar festival.

Het verraste me dat zo'n kleine film, gemaakt voor een doelgroep met een specifieke culturele context, hier werd opgepikt.”, vertelt regisseur Rohena Gera aan de Filmkrant. “Ik zie nu dat mensen die het onderwerp niet van binnenuit kennen er toch door geraakt worden, daar ben ik erg door vereerd. Het spreekt ze aan op een menselijk niveau."

regie: Rohena Gera / drama / met: Tillotama Shome, Vivek Gomber / India 2018, 96 min. / Hindi gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Trouw

- >4,0 sterren
"Verrassend en subtiel."

Volkskrant

-
"Fris en onderhoudend."

Parool

-
"Een warme film die niet vervalt in suikerzoete sentimentaliteit."

VPRO Cinema

-
"Een verrassend ingetogen en menselijk speelfilmdebuut, met ruimte voor subtiliteit."

bekijk recensies (4)