Terug

Ze noemen me Baboe

Sandra Beerends

Leeftijd-12
Discriminatie
ma 9 dec 2019 19:20 tot 20:50  |  Cinema zaal 3

Het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis. Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager, maar Alima kiest ervoor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië.

Beerends vertelt Alima’s verhaal met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem. Alima praat met haar vroeg overleden moeder, die ze altijd bij haar voelt. Zo horen we van haar verwachtingen, angsten en verlangens. Het verhaal van Alima staat symbool voor de verhalen van de baboes als beroepsgroep. Ze waren de spil van het Nederlandse familieleven in voormalig Nederlands-Indië, maar behoorden nooit echt tot die familie.

Geselecteerd voor de Dutch Documentary Competition, IDFA 2019.

regie: Sandra Beerends / documentaire / Nederland 2019, 78 min. / Indonesisch gesproken / Nederlands ondertiteld  

bekijk deze film ook via picl

Recensies

De Volkskrant

- >4,0 sterren
"Geeft de Indische kindermeisjes van toen een stem"

NRC

- >4,0 sterren
"Aan de hand van fraaie fragmenten uit 179 films vertelt regisseur-scenarist Sandra Beerends het fictieve verhaal van Alima.’"

Trouw

- >4,0 sterren
"Een unieke en ontroerende belevenis."

De Filmkrant

-
"De film is van een hogere orde"

Het Parool

-
"Een prachtvoorbeeld van het belang van documentairefilms"

bekijk recensies (5)