Terug

Schapenheld met nagesprek regisseur & schaapsherder Stijn

Ton van Zantvoort

Leeftijd-16
do 28 feb 2019 19:20 tot 21:20  |  Cinema zaal 1

De Brabantse schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. Stijn is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig.

Koppig probeert hij zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Jaren geleden ontmoette ik Stijn, een van de laatste Nederlandse traditionele schaapherders.”, vertelt regisseur Ton van Zantvoort. “Door de jaren heen merkte ik hoe de ontspannen, opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn tegen mij. We leven in een wereld die bepaald wordt door de economische wetten en dit is diep doorgedrongen tot een van de meest romantische beroepen op de wereld. Maar hoe ver moet je gaan om je idealen te proberen te realiseren? En is het niet eenvoudiger om gewoon de kudde te volgen?”

regie: Ton van Zantvoort / documentaire / Nederland, 81 min. / Nederlands gesproken

inleiding & nagesprek

Voorafgaand aan de film geeft regisseur Ton van Zantvoort een korte inleiding. Hij studeerde in 2003 cum laude af aan AKV St. Joost. Zijn vorige film Blooming Business werd wereldwijd uitgezonden en Ton heeft internationale prijzen gewonnen. Na de film vindt er een nagesprek plaats, geleid door Rudi de Boer, met Ton en schaapsherder Stijn.

Recensies

Volkskrant

- >4,0 sterren
"een visuele ode aan een oerlandschap"

indebioscoop

- >4,0 sterren
"een ijzersterke film"

De Protagonisten

- >4,0 sterren
"De beelden zijn prachtig – ook Nederland heeft hele mooie natuur – en oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen."

bekijk recensies (3)