Terug

Shakespeare-Wallah

James Ivory

Leeftijd-6
Eng
Geweld
ma 1 apr 2019 19:00 tot 21:10  |  Cinema zaal 2

Het elegante en sfeervolle Shakespeare-Wallah was de film die ‘Merchant Ivory Productions’ op de internationale filmkaart zette. Het leverde James Ivory lovende kritieken op en de film wordt inmiddels beschouwd als klassieker.

Shakespeare-Wallah volgt de waargebeurde avonturen van de familie van Felicity Kendal die als theatergroep door India reizen tijdens de laatste dagen van de Engelse koloniale overheersing. De Buckingham-spelers proberen de Britse traditie hoog te houden door Shakespeare-toneelstukken voor te dragen voor het grote publiek, kostscholen en plaatselijke royalty's, maar kunnen niet concurreren met de razend populaire Bollywood-filmindustrie.

James Ivory's meesterwerk toont bovendien de turbulente relatie tussen de jonge actrice Lizzie en Sanju, een rijke Indiase playboy. Maar hun romance wordt gedwarsboomd door allerlei hindernissen, niet in het minst door Manjula, een vurige Indiase filmster die ook verliefd is op Sanju.

regie: James Ivory / drama / met: Shashi Kapoor, Madhur Jaffrey, Felicity Kendal, Pinchoo Kapoor / India 1965, 120 min. / Engels, Hindi gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Klassiekers

James Ivory

Naast de digitale restauratie van Shakespeare -Wallah vertoont Chassé Cinema ook de James Ivory-restauraties Autobiography of a PrincessHeat and dust, Maurice en Howards End.