Terug

Sibel | landelijke première

Guillaume Giovanetti, Çağla Zencirci

Leeftijd-16
do 5 mrt 2020 19:10 tot 20:55  |  Cinema zaal 2

De ontvangst kan vrij onbetrouwbaar zijn bovenop de bergen van de Zwarte Zee in Turkije, dus de vrouwen die theebladeren plukken, hebben hun toevlucht genomen tot een andere methode: ze fluiten. Niet zomaar eentonig getjilp, maar uitgebreide gesprekken waarin de dorpsroddels worden doorgegeven. Terwijl de vrouwen het fluiten beschouwen als een alternatief voor verbale praatjes, is het voor de 25-jarige Sibel de enige manier waarop ze kan communiceren.

Samen met haar alleenstaande vader Emin en jongere zus Fatma. In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze 'pech' brengt. Op alle mogelijke manieren probeert Sibel de aandacht te trekken van haar dorpsgenoten. Ze is voortdurend met iets bezig, oogst de gewassen op het land, hakt hout en kookt voor haar vader en jongere zus. Het lijkt wel of ze met hard werken haar plaaggeesten wil intimideren. Ze jaagt ook op een wolf waarvan wordt beweerd dat hij gevaarlijk is. Als ze de wolf zou kunnen doodschieten, zou ze zeker in aanzien stijgen.

Actrice Damla Sönmez speelt op indrukwekkende wijze de rol van Sibel. Haar vlammende ogen spreken boekdelen over haar gevoel van onrechtvaardigheid. Vanuit haar onderdrukte positie in de gemeenschap komt ze op voor haar eigen identiteit, haar eigen gevoel en haar eigen leven. Strijdbaar en wars van intimidaties vecht ze voor een beter en ander bestaan.

regie: Guillaume Giovanetti, Çağla Zencirci / drama / met: Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez / Turkije 2018, 95 min. / Turks gesproken / Nederlands ondertiteld

bekijk deze film ook via picl