Terug

The Lost Weekend

Billy Wilder

ma 6 aug 2018 19:20 tot 21:10  |  Cinema zaal 1

Ray Milland speelt de rol van zijn leven als Don Birnam, een schrijver uit New York die worstelt met een jarenlang alcoholisme en writer's block. Wilder verfilmde het gelijknamige boek uit 1944 van Charles Jackson. In het boek is het hoofdpersonage een latente homoseksueel. Wilder en co-scenarist Charles Brackett zagen zich onder druk van de censuur van de Hays Office gedwongen dat element in de film te schrappen, maar zijn alcoholverslaving bleef een punt van zorg voor de censors.

The lost weekend breekt voor het eerst het taboe in Hollywood dat alcoholverslaving geen serieus onderwerp van een film mag zijn. Dronkenschap en alcoholisme zijn tot die tijd vooral een vermakelijk onderwerp in komedies. Wilder kiest voor de realistische aanpak in zijn indringende portret van alcoholist en schrijver Don.

De film won de Grand Prix op het allereerste Filmfestival van Cannes en ontving maar liefst vier Oscars: Beste film, Beste regisseur, Beste scenario en Beste mannelijke hoofdrol. Daarmee was The lost weekend de grote winnaar van de Oscars in 1946.

regie: Billy Wilder / drama / met: Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry / Verenigde Staten 1945, 101 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Maandagavondklassiekers

Recensies

VPRO Cinema

- >4,0 sterren
"Geniale regie van Wilder."

Parool

-
"Meesterwerk…. indringend portret van een schrijver die aan alcoholverslaving ten onder dreigt te gaan."

bekijk recensies (2)