Terug

The man who stole Banksy

Marco Proserpio

Alle-leeftijden
Grof-taalgebruik
wo 15 mei 2019 19:20 tot 21:05  |  Cinema zaal 1

In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem schildert hij een soldaat die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit grote stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. 

The man who stole Banksy is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

regie: Marco Proserpio / documentaire / met de stem van: Iggy Pop / Italië 2018, 93 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Woensdagdocu

Recensies

Indebioscoop

- >4,0 sterren
"Sterke documentaire door zijn objectieve standpunt"

Protagonisten

- >4,0 sterren
"Sterke documentaire door zijn objectieve standpunt"

Kunstenaar

- >4,0 sterren
"Pakkende film over straatkunst"

NRC

- >3,0 sterren
"Laat boeiend zien hoe alles tot handelswaar gemaakt kan worden – ook anonieme, vluchtige straatkunst"

TV Krant

- >3,0 sterren
"Onderhoudende film"

Filmkrant

-
""Goede kunstdocumentaire""

bekijk recensies (6)