Terug

The River

Tsai Ming-liang

Leeftijd-12
Eng
Seks
ma 20 mei 2019 21:15 tot 23:20  |  Cinema zaal 1

In Tsai Ming-Liangs derde lange speelfilm is het weer eenzaamheid dat de klok slaat. De Taiwanese regisseur ziet non-communicatie als hét onderwerp van zijn films, zoals hij vaak schaterlachend heeft uitgelegd.

In The River speelt Tsai’s vaste acteur Lee Kang-sheng een jongeman in een zwijgend gezin in miljoenenstad Taipei. Drie personages in een appartement: vader, moeder, zoon. Zwijgend passeren ze elkaars levens, emotieloos ondergaan ze de loop der dingen. De moeder heeft een minnaar die pornofilms distribueert, de gepensioneerde vader gaat de baan op in gay-sauna’s en zoon Lee Xiao-kang dobbert door de dagen. Doelloos rijdt Xiao-kang door de stad. Zijn mentale staat lijkt zich te weerspiegelen in de spaarzame handeling: Xia-kang laat zich overhalen om als lijk in de rivier te drijven voor opnamen van de nieuwste film van de – niet onbekende – arthousefilmer Ann Hui. De rivier is sterk vervuild, Xiao-kangs leven lijkt even aangetast als het water in de rivier.

Tsai’s derde speelfilm, een meditatie over vervreemding in de moderne Chinese metropool, kreeg de Zilveren Beer voor beste regie van het filmfestival Berlijn. Typerend zijn de lang aangehouden totaalshots en het ontbreken van een muzikale score: al het geluid bestaat uit omgevingsgeluid.

regie: Tsai Ming-Liang / drama / met: Lee Kang-sheng, Miao Tien / Taiwan 1997, 116 min. / Mandarijn gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Klassiekers

Tsai Ming-Liang

Naast de digitale restauratie van The River vertoont Chassé Cinema ook de Tsai Ming-Liang -restauraties Vive l’amour en Rebels of the Neon God.