Terug

The Turin Horse

Béla Tarr

ma 10 apr 2017 19:20 tot 21:55  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

Voor zijn monumentale vertelling over wat we misschien moeten duiden als het einde der tijden, nam de Hongaarse regisseur Béla Tarr de anekdote over Nietzsches geestelijke instorting in Turijn als uitgangspunt. Toen de filosoof op de ochtend van 3 januari 1889 zijn hotel in Turijn verliet en zag hoe een koetsier zijn paard sloeg, omhelsde hij het uitgeputte beest en barstte in snikken uit; het bleek het begin van een ongeneeslijke krankzinnigheid – maar wat gebeurde er met het paard? vroeg Tarr zich af.

Tarrs hypnotiserende parabel over de beproevingen van het menselijk bestaan – opgenomen in dertig shots – is een ogenschijnlijk simpele registratie van een week uit het bestaan van de boer en palinka-stoker Ohlsdorfer. Met zijn dochter woont hij in een houten huis op een winderige vlakte, op stal staat het paard. Vader en dochter verrichten hun taken, koken een aardappel en luisteren naar de storm. De waterput valt droog, het paard eet noch drinkt, de dochter leest een tekst voor waarin de Bijbel de maat wordt genomen, de dagen worden donkerder en donkerder: de laatste aardappel blijft ongekookt.

Na het in ontvangst nemen van de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn liet Béla Tarr weten dat The turin horse zijn laatste film was. Tarr: ‘Ik geloof dat alles wat in een film getoond moet worden in The turin horse bijeen is gebracht – dat wil zeggen dat ik alle mogelijkheden van filmtaal heb gebruikt.’

Over Béla Tarr

De Hongaarse regisseur Béla Tarr (1955) wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. Hij is de meester van betoverende ononderbroken shots, van prachtig in beeld gebrachte, zwaarmoedige films over de condition humaine. Béla Tarr brak internationaal door met Damnation (1988) en breidde zijn roem en aanzien uit met zijn ruim zeven uur durende magnum opus Sátántangó (1994) en Werckmeister Harmóniák (2000). The turin horse (2011) was de laatste film die hij regisseerde.

regie: Béla Tarr / Hongarije, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland 2011, 146 min. / Hongaars gesproken / Nederlands ondertiteld

 

special: Klassiekers

Béla Tarr – Till the End of the World

The turin horse en Werckmeister Harmóniák worden beiden vertoond ter ere van de tentoonstelling in EYE, waarvoor Tarr, die na zijn film The turin horse uit 2011 besloot geen films meer te maken, nog eenmaal de camera ter hand nam om zijn allerlaatste scène te filmen. Het is zijn boosheid over de houding binnen Europa, en met name in Hongarije, tegenover vluchtelingen, die hem ertoe aanzet een statement te maken.

EYE volgt al langer het werk van de internationaal gelauwerde regisseur, wiens werk met regelmaat te zien is geweest in Nederland. Het filmmuseum bracht twee films van Béla Tarr uit – Werckmeister Harmóniák en The turin horse die Chassé Cinema beiden vertoont.

 

Arrangementen