Terug

Van Gogh & Japan

David Bickerstaff

zo 29 sep 2019 10:30 tot 12:05  |  Cinema zaal 1

"Ik benijd de Japanners", schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd - Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam - is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, is dit het land met de grootste invloed op hem en zijn kunst.

Van Gogh is niet te begrijpen zonder begrip van hoe de Japanse kunst in Parijs arriveerde in het midden van de 19e eeuw en de invloed die het had op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Door de nieuwe galerijen van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en gedetailleerde discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

Nadat hij Parijs achter zich liet voor het zuiden van Frankrijk - waarvan hij dacht dat het zo dichtbij Japan als mogelijk was - de productieve, maar problematische jaren die volgden moeten allemaal gezien worden in de context van het naar zijn hand zetten van de Japanse invloeden en zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met duidelijke Aziatische voorlopers.

In dit onbekende verhaal van Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijk erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

regie: David Bickerstaff / documentaire / 85 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

special: Arts in cinema

Inleiding door Hoo-Man Chan bij de voorstelling van 15 oktober

Op dinsdag 15 oktober om 19.30 uur geeft kunstkenner Hoo-Man Chan M.A. voorafgaand aan de vertoning een inleiding over de band die Van Gogh had met de Japanse kunst en hoe die hem in zijn eigen schilderijen inspireerde. Hoo-Man is cultuurhistoricus, leidt cursuscentrum Italtaal voor Italiaans & Spaans, werkt bij Museum Boijmans en bij De Mesdag Collectie voor het Van Gogh Museum. Hoo-Man is een veelgeziene spreker op kunstlezingen overal in het land, en bij filmtheaters in o.a. Haarlem, Gouda en Rotterdam. De invloed en inspiratie van Japan op Van Goghs artistieke ontwikkeling is één van Hoo-Mans kennisgebieden. 

De inleiding duurt maximaal 25 minuten en start om 19.30u, voorafgaande aan Van Gogh en Japan.