Terug

Van Gogh: of wheat fields and clouded skies

zo 15 jul 2018 19:20 tot 21:00  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3

Een nieuwe kijk op Vincent Van Gogh, door de ogen van ‘s werelds grootste private verzamelaar van zijn werk: Helene Kröller-Müller (1869-1939). Müller kocht tussen 1908 en 1929 zo'n 300 schilderijen en tekeningen van Van Gogh. 

De film vertelt het verhaal over de vrouw die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkent: gevoelens die beiden in briefvorm uitdrukten. Deze fascinerende brieven lopen als een rode draad door de hele film. De film vertelt niet alleen over Van Goghs kunst en genialiteit, maar ook over het belang van de tekeningen als deel van zijn artistieke techniek.

Daarnaast zijn de visuele parels uit de Milanese, Florentijnse en Italiaanse Renaissance te zien. In de film komen ook de artistieke schatten en de zeldzaam naturalistische en architecturale schoonheid van het Kröller-Müller Museum zelf aan bod, midden op De Hoge Veluwe.

De gelegenheid om het verhaal rond Van Gogh en de collectie vanuit dit standpunt te vertellen is buitengewoon. Van Gogh: of wheat fields and clouded skies in de Basillica Palladiana te Vicenza, toont ons 40 schilderijen en 85 tekeningen van het Kröller-Müller museum te Otterlo, de permanente locatie van Helene’s erfgoed. De tentoonstelling vertelt niet alleen het verhaal van Van Goghs kunst en genialiteit, maar leert ons ook het belang van de tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Zijn ogenschijnlijk impulsieve doeken waren juist het resultaat van lange voorstudies, niet zozeer schetsjes maar al kunstwerken op zich. In deze tekeningen zie je al de vloeiende, soms onderbroken lijnen die zo karakteristiek zijn voor zijn schilderijen.

documentaire / 2018, 85 min.

special: Arts in cinema

5,00 sterren

Gemiddelde waardering: 5,00 sterren

C.F. Schoot

24-07-2018

Helaas heb ik de voorstelling moeten missen. Dit heb ik doorgegeven aan de receptie

T. Van Meer

17-07-2018

5 sterren

Ik vond het een prachtig verfilmd verhaal over Vincent van Gogh en de oprichtster van het Kröller Müller museum. Het geeft een indrukwekkende omschrijving van het leven van de schilder.

bekijk reacties (2)