Terug

Viceroy´s House | landelijke première

Urinder Chadha

ma 17 jul 2017 21:00 tot 22:55  |  Perfetti van Mellezaal (cinema) 3


In Viceroy's House in Delhi wonen al 300 jaar de Britse heersers van India, maar daar komt spoedig een einde aan; het is 1947 en India staat op het punt onafhankelijk te worden. Lord Mountbatten wordt aangesteld als laatste onderkoning om het proces te overzien.

Als de politieke elite - Nehru, Jinnah en Gandhi - naar het paleis komt om te twisten over de geboorte van het onafhankelijke India, breekt een conflict uit. Men besluit het land te verdelen en er ontstaat een nieuw islamitisch thuisland: Pakistan. De gevolgen reiken tot in het paleis – waar zo’n 500 hindoe-, moslim- en Sikh-bedienden werken.

Gurinder Chadha is een Britse filmregisseur van Indiase afkomst. In haar films staan vaak de levens centraal van Indiërs die in Engeland wonen. Ze is bekend om haar boekverfilmingen, waarbij ze vaak een verrassende, nieuwe insteek kiest ten opzichte van de schrijver van het boek.

regie: Gurinder Chadha / drama / met: Gillian Anderson, Michael Gambon, Hugh Bonneville / Verenigd Koninkrijk, India 2017, 107 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

BN De Stem

- >3,0 sterren
"Viceroy's House is in politiek en historisch opzicht zeer interessant"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Viceroy's House onderstreept de absurditeit van de herverdeling van de Britse koloniën"

NRC

- >3,0 sterren
"De onafhankelijkheid van India vanuit Mountbattens paleis"

bekijk recensies (3)