Terug

Wajib | laatste voorstelling

Annemarie Jacir

Leeftijd-16
di 16 apr 2019 16:05 tot 17:50  |  Cinema zaal 1

Na jarenlang in Italië te wonen keert de jonge Palestijn Shadi terug naar zijn geboortestad Nazareth om de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Samen met zijn vader moet hij zijn “wajib”-plicht vervullen; de uitnodigingen voor het huwelijk persoonlijk afgeven bij familieleden, vrienden en kennissen. Tijdens hun tocht blijkt dat vader en zoon erg uit elkaar zijn gegroeid. De progressieve levensopvattingen van Shadi botsen met de conservatieve ideeën van zijn vader. Samen ontdekken ze een veranderende stad, maar herontdekken ze elkaar.

Wajib is een film over een buitengewone vader-zoon relatie waarin niet alleen de warmte van de familiebanden centraal staat, maar ook de ergernissen daarover. Op subtiele wijze wordt het verschil onderzocht tussen het gedrag van de Palestijnen die in Israël wonen en de Palestijnen die naar het buitenland zijn verhuisd. De alledaagse realiteit in Israël vereist soms creatief gedrag om de complexiteit van sommige situaties het hoofd te kunnen bieden.

Annemarie Jacir (Palestina, 1974) heeft meer dan zestien films geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Haar eerste lange speelfilm Salt of the sea (2008) ontving veertien internationale prijzen. Het was de eerste film ooit door een Palestijnse vrouw geregisseerd. Het veel bekroonde When I saw you was Palestina’s inzending voor de Oscar in 2012. Wajib (2017) is Jacir’s derde speelfilm.

regie: Annemarie Jacir / drama / met: Mohammad Bakri, Maria Zreik, Leila Bakri, Saleh Bakri / Colombia, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Palestina, Qatar 2017, 96 min. / Arabisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Trouw

- >3,0 sterren
"Het is het persoonlijke conflict tussen vader en zoon dat een groot deel van de film maar half wordt uitgesproken, maar uiteindelijk niet verzwegen kan worden, dat de film interessant maakt."

Parool

-
"Wajib is een intelligent, bitterzoet vader-zoonrelatiedrama tegen de achtergrond van de complexiteit van Palestijnse levens in en buiten Israël."

HUMO

- >3,0 sterren

Volkskrant

- >4,0 sterren
"Wajib is een geslaagde oefening in onnadrukkelijkheid en een liefdevol portret van Nazareth."

bekijk recensies (4)