Terug

Lady Macbeth

William Oldroyd

vr 21 apr 2017 15:30 tot 17:10  |  Cinema zaal 1


Het Engelse platteland, 1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en zijn koude familie. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil.

Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Naar de novelle Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Nikolaj Leskov.

Als theaterregisseur was William Oldroyd niet vreemd van het werk van Shakespeare. Zijn debuutfilm Lady Macbeth ontstond echter doordat hij werd gegrepen door het krachtige hoofdpersonage Katherine uit Leskov’s boek, dat niet over zich heen laat lopen en – in tegenstelling tot veel andere vrouwen uit de 19e eeuw – voor zichzelf opkomt.

regie: William Oldroyd / drama / met: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank / Verenigd Koninkrijk 2016, 89 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld