Terug

Wolf And Sheep | landelijke première

Shahrbanoo Sadat

zo 13 aug 2017 19:30 tot 21:05  |  MK2zaal (theaterzaal)

In het afgelegen Afghaanse dorp waar de elfjarige Sediqa en Qodrat wonen, lijkt de tijd stil te staan. Mannen en vrouwen hebben eigen taken en mengen niet. Die segregatie begint al op jonge leeftijd als meisjes geiten hoeden en jongens wolven verdrijven met steenslingers. Maar Sediqa, die wordt buitengesloten omdat haar grootmoeder behekst zou zijn door een slang, wil liever met de jongens meedoen. En Qodrat wordt door zijn leeftijdgenoten gehoond omdat zijn moeder hertrouwt als derde vrouw van een bejaarde. De twee outcasts vinden troost in elkaars gezelschap, totdat de roddelende goegemeente zich er weer mee bemoeit. Ondertussen werpt de mythische Kashmir Wolf – half beest, half godin – haar schaduw over het dorp.

Regisseur Shahrbanoo Sadat baseerde haar film op eigen jeugdervaringen, toen ze in een klein dorp in het midden van Afghanistan woonde. Ze brengt haar kindertijd tot leven in een mix van etnografica en onderhuidse maatschappijkritiek, met een flinke dosis magisch realisme.

regie: Shahrbanoo Sadat / met: Sediqa Rasuli, Qodratollah Qadiri / Afghanistan 2016, 86 min. / Hazaragi gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC Handelsblad / NRC Next

- >4,0 sterren
"‘De film volgt in observerende stijl een groepje jonge herderskinderen, ergens tussen neorealisme en mythe in.’"

Cinemagazine.nl

- >4,0 sterren
"‘De film doet aan als documentaire. Prachtig inkijkje in het dagelijks leven van een afgezonderde dorpsgemeenschap in Afghanistan, waarin het leven verklaard wordt aan de hand van fantastische verhalen.’"

bekijk recensies (2)