Terug

Yellow is forbidden

Pietra Brettkelly

wo 16 jan 2019 19:20 tot 21:10  |  Cinema zaal 1


Een meeslepende documentaire over de Assepoester van de Haute Couture: de Chinese Guo Pei.

In 1967 was in China de Culturele Revolutie volop aan de gang. De communisten maakten korte metten met wat er in China nog aan westerse bourgeoiscultuur was over gebleven. Ook mode moest eraan geloven: in het China van Mao droeg iedereen hetzelfde. Ironisch genoeg is 1967 ook het jaar dat de Chinese couturier Guo Pei werd geboren, nu vooral bekend van haar extravagante ontwerpen, zoals de 25 kilo wegende gele jurk die Rihanna in 2015 droeg bij The Met Gala in New York – gemaakt van gouddraad en vossenbont. Er is veel veranderd in China.

De Nieuw-Zeelandse filmmaker Pietra Brettkelly laat in deze meeslepende en prachtig gefilmde documentaire zien hoe Guo Pei zich als een buitenstaander een plek in de exclusieve wereld van haute couture weet te bemachtigen; het prestigieuze Franse mode-instituut Chambre Syndicale de la Haute Couture staat op het punt haar als lid aan te nemen. Brettkelly vergelijkt Guo met Assepoester: 'ook zij is uitgenodigd voor het bal, alleen zij hoeft niet weg om twaalf uur.'

regie: Pietra Brettkelly / documentaire / Nieuw Zeeland 2018, 97 min. / Mandarijn gesproken / Engels ondertiteld

special: Cracking the frame, Woensdagdocu

Recensies

The Hollywood Reporter

-
"Impressive … An intimate, involving portrait of Chinese fashion designer Guo Pei."

Screen Daily

-
"The insight into the closed world of haute couture is intriguing… A fly on the wall approach encourages the audience to make up their own minds about Guo’s drive to earn recognition from the Paris fashion elite."

bekijk recensies (2)