Terug

Zaatari Djinn | landelijke première

Catherine van Campen

do 2 mrt 2017 12:20 tot 14:00  |  Cinema zaal 2

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin.

Ferras (10) is de stille, arme jongen met een oude ziel. Hij wordt achtervolgd door de oorlog. Ferras werkt hard en is moeilijk te peilen, terwijl Fatma (12), met een haan als beste vriend, veel opener en assertiever is. Miryam (15) wordt bijna een vrouw. Ze amibieert een vroom leven maar wordt verliefd op Shakespeare. En dan is er de rijke Hammoudi (8), hij kan alles kopen wat hij wil en voor hem is het kamp een paradijs.

Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Documentairemaker Catherine van Campen (1970) ontving voor haar debuutfilm Eeuwige Moes (2007) de IDFA Completion Prize 2006 voor meest veelbelovende filmplan. De film ging in première op IDFA. Hierna maakte ze diverse bekroonde documentaires waaronder Anne Vliegt, over de elf-jarige Anne die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, die diverse internationale prijzen won waaronder die voor Beste Korte Documentaire op Hot Docs 2011 (Toronto, Canada) en Beste Korte Film 2011 op het International Film Festival Visions du Reel (Nyon, Zwitserland). Ook maakte zij in 2016 de documentaire Garage 2.0 over een autobedrijf in Vianen waarbij de ambitieuze directeur Gert zijn werknemers aanspoort om de allerbeste te zijn. Zowel Garage 2.0 als haar meest recente documentaire Zaatari Djinn werden genomineerd voor Best Dutch Documentary op IDFA 2016.

regie: Catherine van Campen / documentaire / Nederland 2016, 90 min. /  Arabisch gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

NRC

- >3,0 sterren
"Surrealistische, sprookjesachtige sfeer in Zaatari Djinn"

Trouw

- >3,0 sterren
"Je voelt de energie van al die kleine ondernemertjes"

Volkskrant

- >3,0 sterren
"Een opmerkelijk poëtisch en tegelijkertijd verontrustend en tragisch portret van een aantal Syrische vluchtelingetjes"

bekijk recensies (3)