Terug

Zero Days | landelijke première

Alex Gibney

do 30 mrt 2017 16:00 tot 18:00  |  Cinema zaal 1

Documentairemaker Alex Gibney gaat op zoek naar de hackers die enkele jaren ‘Stuxnet’ verspreidden; een virus zo krachtig dat geen computer er tegen bestand bleek. Hij komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleaire programma van Iran te saboteren.

Stuxnet werd zo zwaar geheimgehouden dat tot op de dag van vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven, laat staan verantwoordelijkheid heeft genomen. Zero Days doorbreekt deze geheimhouding door nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapen-programma bloot te leggen.

Dit cyberwapen legt binnen milliseconden een gehele infrastructuur plat (zoals elektriciteitsnetten, ziekenhuizen, transportsystemen en waterzuiveringsinstallaties) of vernietigt het, ongeacht de afstand en zonder dat het doelwit er ooit achter zal komen wie de aanval heeft uitgevoerd. De film is dan ook een waarschuwing voor technologie, macht, onbedoelde gevolgen, moraliteit en de gevaren van geheimhouding.

Alex Gibney werd al eens “de belangrijkste chroniqueur van deze tijd” (Esquire Magazine) en “een van Amerika’s meest succesvolle en vruchtbare documentairemakers” (The New York Times) genoemd. Zijn cinematografische filmstijl staat garant voor doordringende, aangrijpende en inzichtvolle documentaires waarmee hij veel verschillende prijzen in de wacht sleepte waaronder een Oscar, verschillende Emmy’s en een Grammy Award.

regie: Alex Gibney / documentaire / met: David Sanger, Emad Kiyaei, Eric Chien, Yossi Melman, Chris Inglis / Verenigde Staten 2015, 114 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

Recensies

Volkskrant

- >3,0 sterren
"De documentaire Zero Days is opgebouwd als een rasechte thriller, met goed getimede onthullingen en cliffhangers"

"Hoewel Zero Days noodgedwongen vooral uit pratende hoofden bestaat, weet Gibney met computeranimaties, archiefbeelden en creatief camerwerk te voorkomen dat het geheel saai oogt. Bovendien houdt hij de spanning er in met goede getimede onthullingen en tussentijdse cliffhangers. De documentaire is opgebouwd als een rasechte thriller."

bekijk recensies (1)