Filteren


Blinde Muur

Ovede Blinde Muur

In de maanden oktober tot en met maart wordt een maandelijks wisselend programma van korte films geprojecteerd op de muur tegenover de cinemafoyer. Van animatie tot videokunst, van experimenteel tot klassiek en van fictief tot documentair: het hele scala aan kortfilms komt voorbij, maar alle films hebben gemeen dat ze vooral visueel zijn en zonder geluid kunnen worden vertoond.

Programma

In maart vertonen we een programma van Maurice Nuiten. 

The Party Would Never Stop

Video(-)performance, tekst en fotografie.

Het leven is een (jammer) feestje. Niemand vroeg je of je geboren wilde worden en niemand beloofde je dat het gemakkelijk zou zijn. In een doorlopend onderzoek is Maurice Nuiten op zoek naar de ultieme vraag waarom we hier zijn, zoekende naar een doel. "The Party Would Never Stop" is een hoofdstuk van zijn langetermijnonderzoek "We Choose To Go The Moon". 

"We kiezen ervoor om in dit decennium naar de maan te gaan en de andere dingen, niet omdat ze gemakkelijk zijn, maar omdat ze moeilijk zijn" waren de woorden die John F. Kenndy sprak tijdens zijn beroemde toespraak. De maan was tot die tijd onbereikbaar: niemand had zijn voet op de maan gezet, dit veranderde toen Neil Armstrong zijn legendarische zin uitsprak: "Dat is een unieke stap voor de mens, een gigantische sprong voor de mensheid." Vanaf dat moment was de maan toegankelijk, het ondenkbare werd een feit.

"We kiezen ervoor om gelukkig te zijn in dit leven, niet omdat het gemakkelijk is, maar omdat het moeilijk is", is de reactie van Nuiten op Kennedy's beroemde speech. Sindsdien is de mensheid op zoek naar geluk en de zin van het leven. Als antwoorden op die vragen op een onredelijke manier worden weggelaten, ontstaat het absurdisme waarin we nu leven. Toch blijven we zoeken naar doelen in het leven, een daarvan is 'gelukkig zijn', maar wat is de definitie van gelukkig zijn, wat zijn de voorwaarden om gelukkig te zijn? De wetenschap heeft onderzocht dat er zeven componenten zijn die onze gelukzaligheid laten ervaren; endorfines, dopamine, serotine, oxytocine, adrealine, gamma-aminoboterzuur - ook bekend als GABA en anandamide. Is het mogelijk om deze waarden te bestuderen, net zoals de alchemisten bezig waren met hun zoektocht, zodat we op een bepaalde manier een elixer kunnen samenstellen om ons gelukkig te maken.”

In The Party Would Never Stop richt Nuiten zich op het tijdelijke geluk. De acties van het vieren van lust en bevrediging leiden niet tot langdurig geluk, maar enkel tot een tijdelijke piek, daarna is de depressie even groot als de behaalde tevredenheid. We kunnen aan het gebruik van verschillende op lens-gebaseerde media, performance en tekst zien dat dit deel uitmaakt van zijn verkenningen. Dit geeft hem de mogelijkheid om een breder veld te verkennen binnen de omstandigheden van ons bestaan. Nuiten vertelt ons de ongemakkelijke waarheid.

www.mauricenuiten.nl

Zelf een film insturen? Dat kan!

Let op de volgende punten: 

  • de lengte van de filmpjes is bij voorkeur rond de 5 minuten,
  • de filmpjes worden zonder geluid vertoond voor een optimale publieke sfeer,
  • de organisatie bepaalt per maand het programma van de blinde muur,
  • de organisatie behoudt zich het recht voor films niet te vertonen,
  • aanleveren van films kan op mini DV, DVD en als videobestand in Quicktime, .MOV of .AVI.

Stuur een email voor meer informatie over deelname aan de blinde muur.