Terug Nog 7 dagen tot voorstelling

Cultuurnacht 2020

za 25 jan 2020 16:00 tot 23:00  |  Chasse Theater

Op zaterdag 25 januari 2020 vindt de Cultuurnacht Breda plaats. Tijdens de Cultuurnacht vertonen wij een programma voor iedereen.

Met een passe-partout heb je tijdens de Cultuurnacht Breda gratis toegang tot alle deelnemende instellingen en hun bijzondere programma’s. Je kunt je passe-partout online kopen via de site van Cultuurnacht Breda of via ons bespreekbureau

Schippers & Van Gucht & philharmonie zuidnederland – Radio Walvis
start 16.00

Radio Walvis vertelt het verhaal van het stoere Inuit-meisje Pilu die samen met haar ouders in Groenland woont: een land dat helemaal niet groen is, maar sneeuwwit. Tijdens de voorstelling beleven de leerlingen samen met Pilu vele avonturen in de tot de verbeelding sprekende wereld van de Inuit. Pilu heeft een taperecorder, waarmee ze haar eigen spannende radioshow maakt: het verhaal over haar opa Nanoq is een wel heel bijzondere aflevering!

The 100 Hands – Staan
start 17.30, 19.00, 20.30

Hoe ver kan je gaan zonder een stap te verzetten?

In Staan stellen de kernleden van The100Hands elkaars vermogen om te blijven staan tot het uiterste op de proef. Hoe ver kan het lichaam geduwd, getrokken en gebogen worden zonder met beide voeten van de vloer te komen? Wat als niet het bepalen van een winnaar maar het vinden van een manier om met kracht en vol overgave door te spelen het doel is? In dit proces duiden The100Hands niet van tevoren de inhoud, maar gaan ze op uiteenlopende plaatsen staan om al doende met bezoekers de diepere betekenislagen van deze ontmoeting te ontdekken, of beter gezegd, te laten (ont)staan.

LeineRoebana – Solas
start 18.30, 20.00, 21.00

★★★★★ "De dans- en muziekvoorstelling Solas is als één lang vrolijk en troostrijk gebaar" - Volkskrant

Muziek heeft een bijzondere plaats in het werk van Andrea Leine en Harijono Roebana. Een breed scala aan muzieksoorten spreekt hen aan. Hierdoor geïnspireerd geven ze muziek en musici een gelijkwaardige rol in hun choreografieën naast de dans en de dansers. De dansers dansen, maar zingen ook en zijn daarmee onderdeel van de muzikale compositie. En de musici bewegen, waarmee zij opgenomen worden in de choreografie.

In Solas is gekozen voor inspiratie door oude muziek: liederen van John Dowland en middeleeuwse liederen. Hoe komt muziek van lang geleden op ons af? Wij kunnen niet meer horen met de oren van een middeleeuwer of iemand uit de zeventiende eeuw. LeineRoebana verscherpt het besef dat we naar muziek uit de oude westerse traditie luisteren door deze te combineren met moderne klanken. Luit naast electrische gitaar. John Dowland naast Wiek Hijmans. Ongelijksoortige elementen, die in deze voorstelling tot een geheel versmelten. Tegelijk maakt de combinatie voelbaar dat oude en nieuwe muziek ieder hun eigen karakter hebben.

Jeff Aendenboom – God zal ons niet redden
start 19.00, 20.00, 21.00

Een voormalig predikant maakt een spirituele reis mee of denkt het mee te maken of heeft het reeds gemaakt of wilt het meemaken. In ieder geval; verlichting is wat hij zoekt. Grip krijgen op het leven. Maar hij heeft last van zijn rug en heeft al een tijdje niet meer geslapen. Een existentiële dronkenmansdans vol verwarrende observaties én speciaalbier.

Bart & Maarten – Het jaar van de man 
start 19.30, 20.30, 21.30

2020 is het jaar van de man. Bart & Maarten leggen de moderne man onder de loep, mét al zijn gevoelens en onzekerheden. Want hoe kan het dat we, twee jaar sinds #metoo, nog steeds vasthouden aan onze oude gedragspatronen? Mannen, we moeten aan de slag. We leren jongens van kleins af aan dat ze stoer en sterk moeten zijn, maar het is tijd om afstand te doen van die traditionele sekserollen. Ben je als man stoer genoeg om ook kwetsbaar te durven zijn? Je onzekerheden te omarmen? De moderne tijd vraagt erom dat we de identiteit van de moderne man en zijn rol in de samenleving herdefiniëren. 

Expositie In Motion
start 20.00 

Van 22 t/m 26 jan 2020 staat Chassé Cinema in het teken van beweging! Voor de expositie In Motion zijn diverse werken van lokale filmmakers, kunstenaars, fotografen en ontwerpers geselecteerd. Er zullen verschillende projecten te zien. Tijdens Cultuurnacht Breda zal er bovendien een extra programma plaatsvinden in de cinema zaal en cinema foyer. Er zullen films te zien zijn van jonge makers, die klaar staan om in gesprek te gaan met de gasten.

Filet au Fonque 
start 22.00

Filet au Fonque (2014) is een instrumentale funkband uit de pittoreske Brabantse stad Breda. Hun recept begint met een ontzettend funky drummer en een altijd groovende bassist; een funkende ritmesectie die elk nummer op haar dansende pootjes terecht laat komen. Daaraan voegen ze bizarre jazz en fusion lijnen van de gitarist toe en vullen ze alles op met snerpende synths en stomende orgeltjes van de jonge toetsenist. En tenslotte als garnering, een rete‐strakke blazerssectie met hoge noten van de trompetist en smerige solo’s van de saxofonist. En het geheime ingrediënt? Energie. Heel veel energie.