Terug

Land's End

Berlin

do 21 mei 2015 20:30  |  Externe locatie

Niets is zo absurd als de waarheid, luidt het credo van de Antwerpse theatergroep Berlin. Eén van de meest sprekende voorbeelden daarvan is wel de ‘pannenkoekenmoord’, de grensoverschrijdende moordzaak die een kleine gemeenschap in België opschudde. Berlin maakte er een tragikomisch theatercluedo van, op een tot de verbeelding sprekende locatie. Zeven installaties vormen de puzzelstukken in een confrontatie tussen advocaten, onderzoekers en daders.

Na enkele maanden hebben de onderzoekers voldoende tegenstrijdige verklaringen kunnen verzamelen om de daders te pakken. De aanloop naar de volksrechtbank wordt bemoeilijkt door verschillen in de internationale procedures. In Land’s End worden de betrokkenen bij de moordzaak jaren later weer samengebracht aan een tafel waar de landsgrens dwars doorheen loopt.

In 2011 ging dit locatietheaterstuk in première tijdens het toonaangevende NEXT festival. Een jaar later werd het geselecteerd door de jury van Het Theaterfestival, het prestigieuze Belgische festival voor de meest belangwekkende voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen uit Vlaanderen en Nederland. Voor de jury was Land’s End “een mooi voorbeeld van hoe kleinmenselijke verhaaltjes via coherente vormingrepen een heel wereldbeeld kunnen gaan bevragen: met name hoe lijntjes op een landkaart hele bedenkelijke werkelijkheden creëren, en al even strikte vakjes in ons hoofd. Berlin zuigt je in een uniek staaltje vertelkunst.”

Na een tournee door Europa is de voorstelling eindelijk in de buurt te zien. In samenwerking met de Warande in Turnhout plaatsen we het stuk daadwerkelijk op landsgrenzen, waar u zelf op onderzoek kunt gaan op de plaats van delict en in de verhoorkamer, op de grens tussen twee landen, twee systemen en tussen realiteit en fictie. “Het is precies de nauwelijks te onderscheiden grens tussen waarheid en fictie, vormelijk vertaald als de vermenging tussen het theatrale en het documentaire, die een Berlin-voorstelling zo spannend maakt.” (De Morgen) www.berlinberlin.be

locatie: NAVO-loodsen, Geeneinde 54, 2381 Ravels-Weelde
 

genre: toneel

exclusief consumptie

Bij deze voorstelling is geen consumptie inbegrepen