Terug

Das Lied von der Erde

Christiane Stotijn, Marcel Reijans & Nederlands Blazers Ensemble

di 26 mrt 2019 20:30 tot 21:45  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Mahler was een van de meest avontuurlijke componisten van zijn tijd met een bijzonder talent voor rijke - soms bijna overdreven grote - orkestraties die uiterst subtiele tot uiterst overweldigend konden klinken. Die tweestrijdigheid liet zich niet alleen in zijn muziek horen, maar ook in de terugkerende thema’s. Misschien wel nog het meest in Mahlers meest bekende, sobere en persoonlijke werk.

Vier jaar voor zijn eigen overlijden verloor Mahler zijn vierjarige dochtertje Maria Anna. Van een meelevende vriend kreeg hij een bundel van naar het Duits vertaalde eeuwenoude Chinese poëzie, waarop Mahler Das Lied von der Erde componeerde, dat het leven en de dood bezingt met een ode aan de natuur. “Die liebe Erde, all über all blüht auf im Lenz und grünt auf’s neu!”, klinkt het poëtische afscheid in het laatste deel.

Een kolfje naar de hand van de lyrische tenor Marcel Reijans en mezzosopraan Christianne Stotijn die haar delen “als mystieke poëzie” weet te vertolken, zo schreef Trouw. Beiden zongen Das Lied von der Erde tot lof van pers en publiek al eerder in Mahlers orkestversie. Nu klinkt het symfonische werk in de kleinere bezetting van het Nederlands Blazers Ensemble. Dezelfde noten, in een intiemere setting, minstens zo ontroerend.

Dat het Nederlands Blazers Ensemble met verve een eigen draai kan geven aan grote klassieke orkestwerken, bewees het onder meer met de ‘pocketopera’s’ die het ensemble de afgelopen jaren in Nederland en daarbuiten opvoerde. “Purcell had nooit gedroomd dat zijn muziek ooit uitgevoerd zou worden met een zingende zaag en een melodica. Toch klinkt dat heel aardig, en de fanfares schallen geheel in de geest van de componist”, schreef de Volkskrant recent over de familievoorstelling die het Nederlands Blazers Ensemble van The fairy queen maakte. Het meest bekend en spraakmakend is het jaarlijkse, door de tv uitgezonden Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. www.nbe.nl

genre: klassieke muziek

Met korting naar Das lied von der Erde

Bezoekers van de tentoonstelling Van vroeg tot laat - de voorstellingen van Teun Hocks, t/m 10 juni te zien in Stedelijk Museum Breda, kunnen nu met € 7,50 korting de voorstelling Das Lied von der Erde van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) bezoeken. Bij een bezoek aan deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum ontvangt u een flyer met daarop de actiecode. Deze kunt u tijdens het reserveringsproces van de voorstelling op chasse.nl invoeren. De korting wordt dan automatisch berekend.

Recensies

Haarlems Dagblad

-
"Kamermuzikale Mahler vol levenslust"

Het Nederlands Blazers Ensemble bracht Mahlers liederensymfonie Das Lied von der Erde terug tot kleine-zaalformaat met dank aan saxofonist en componist Willem van Merwijk. Zijn arrangement voor blazers, harp, contrabas en slagwerk biedt de twee solisten meer bewegingsruimte […] In zijn bewerking overheerst het scherpere geluid van rietblazers en nemen uitgesproken timbres de plaats in van mengklanken. De oriëntaalse sferen komen door zijn instrumentatie extra goed uit […] Een mooi idee om achter het ensemble de partituur in Mahlers handschrift te projecteren. Het brengt de geest van de componist dichterbij.

bekijk recensies (1)

Arrangementen

Brasserie

Brasserie 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu van de dag à € 29,95; elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren.
Premium parking

Premium parking

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie

Brasserie 18:00

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu van de dag à € 29,95; elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. Eet u vegetarisch, gluten- en/of lactosevrij of heeft u andere dieetwensen? Geef dit door via horeca@chasse.nl
Brasserie

Brasserie 18:15

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu van de dag à € 29,95; elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. Eet u vegetarisch, gluten- en/of lactosevrij of heeft u andere dieetwensen? Geef dit door via horeca@chasse.nl