Terug

Hotel Pro Forma

NeoArctic | Nederlandse première

wo 21 mrt 2018 20:30 tot 21:50  |  Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal


Met muziek, visuele kunst en architectuur creëert het vooruitstrevende Deense gezelschap Hotel Pro Forma, immense visuele en muzikale universums die universele onderwerpen zoals evolutie, wereldculturen, perspectieven en zwaartekracht onderzoeken. Voor NeoArctic zet Hotel Pro Forma zijn prijswinnende samenwerking met het Letse Radio Koor voort. Vergezeld door een uniek licht- en geluidlandschap en met behulp van experimentele technologiën bieden zij een nieuwe context bij klimaatverandering, urbanisatie en digitalisering.

NeoArctic speelt zich af in het Antropoceen, een nieuw geologisch tijdperk dat wordt gekenmerkt door de verstoring van het ecosysteem door het handelen van de mens. De mens is een natuurlijke kracht geworden die verantwoordelijk is voor snelle en gewelddadige veranderingen aan de planeet. Klimaatverandering, erosie, verstedelijking, digitalisering en het uitsterven van biologische soorten wijzen allemaal op het aanbreken van een nieuw tijdperk. Een cruiseschip met ecotoeristen is vertrokken, beladen met apparatuur om deze veranderingen, maar ook de wonderen van de natuur in kaart te brengen. Velen zullen nog volgen, want het einde der tijden is in zicht.

Op tekst van de IJslandse schrijver Sjón (ook tekstschrijver van Björk) en met muziek van de Britse producer Andy Stott en de Letse componist Krists Auznieks is NeoArctic een poëtische én verontrustende muzikale performance over het Antropoceen, het nieuwe tijdperk bepaald door de menselijke verstoring van het ecosysteem.

Twaalf zangers zingen, fluisteren en schreeuwen woorden, die samensmelten tot ritmische, herhalende, hamerende soundscapes. Ritmische muziek wordt gecombineerd met  experimentele elektronische muziek, melodiën verschijnen en verdwijnen in een landschap van licht en kleuren, films en projecties. Een landschap in constante verandering.

Hotel Pro Forma is een internationaal opererend laboratorium voor visueel muziektheater en installaties, die sinds 1985 meer dan 50 producties heeft gemaakt in meer dan 30 verschillende landen. Het werk van Hotel Pro Forma wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit doordat voor elke productie nauw wordt samengewerkt met steeds wisselende professionals uit verschillende kunstdisciplines: beeldende kunst, architectuur, muziek, literatuur, wetenschap en digitale media. www.hotelproforma.dk

regie: Kirsten Dehlholm – libretto: Sjón - compositie: Andy Stott, Krists Auznieks – muzikale leiding: Kaspars Putnins – zang: Latvian Radio Choir

genre: internationale selectie

3,71 sterren

Gemiddelde waardering: 3,71 sterren

Geen naam

22-03-2018

5 sterren

Schitterende belichting, mooie zang, spelers soms iets te statisch, Vervreemdend.

J.G.A. Ruesink

22-03-2018

5 sterren

Vernieuwend, zowel muzikaal als theatraal. Prachtige lichteffecten en decors, actueel thema, inspirerende muziek.

K. Van de Wiel

22-03-2018

5 sterren

S. Zegers/ S. Van Gurp

22-03-2018

5 sterren

Verrassend hoe klassiek geschoolde stemmen zo goed in passen een modern visueel vormgegeven voorstelling en ook met moderne muziekinvloeden. Sober maar goed "bewegend" decor, wat het visueel aspect duidelijk ten goede kwam.

Henri

22-03-2018

5 sterren

Zeer bijzonder muzikaal en visueel schouwspel! De uitleg van de maker Kirsten Dehlholm voorafgaand aan voorstelling was ook zeer verhelderend v.w.b. de betekenis van de voorstelling. Zeer actueel!

J.C.M. Haneveer

22-03-2018

5 sterren

Het was super, had wel iets korter gemogen

B. Pellis

22-03-2018

5 sterren

heel bijzonder, niet eerder zoiets gezien

Achten

22-03-2018

5 sterren

Een koor van topkwaliteit, maar die stemmen worden gesmoord in een brij van beelden, bewegingen, akkoorden, soundscapes en geprojecteerde teksten. De nuance ontbreekt, kwantiteit aan prikkels verhult regelmatig het gebrek aan kwaliteit. Soms zie je in een verstild moment wat de voorstelling had kunnen zijn, daarna krijgt het afstompend geweld weer de overhand.

J.A.A.M. Van der Aa Dehing

22-03-2018

5 sterren

Boeiend, anders, mooie zang/belichting maar soms te traag/langdurig verlopen. Maar de algemene indruk was goed. Meer soortgelijke voorstellingen zou een mooie aanvulling zijn op het aanbod van Chassé.

anoniem

22-03-2018

Zeer monotone en slaapverwekkende voorstelling

R. Samuels

22-03-2018

5 sterren

Bijzonder, prachtig menging tussen beeld en geluid.

R.E. De Vries

22-03-2018

5 sterren

Een samenspel van theater, zang & video. De moeite waard, omdat er niet zo veel van dit soort multi-sensuele voorstellingen te vinden zijn. De bewegende decors, de videoprojectie en de bijzondere zang van het Letse kamerkoor is uniek. De teksten van de songs, die toch e.e.a. zouden moeten samenbinden stellen wat teleur. Als je vooral niet de uitleg hebt gevolgd, is de lijn moeilijk te volgen. De zang is heel bijzonder, maar de dynamiek was niet altijd even goed in balans met de muziek. Samenvattend: Een visueel overweldigende polyfone opera met een apocalyptische vertelling over onze planeet.

M.M.G. de Groot

22-03-2018

1 Ster; Enkel decor en kostuums spraken ons aan.

J. H.

22-03-2018

5 sterren

Visueel overdonderend, muziek eerder waanzinnig dan mooi,een creatief kloppend en bewonderenswaardig geheel

Ctrida

22-03-2018

5 sterren

Apart, goed doordacht, prachtige synthese van beeld, geluid, zang en belichting.

J. Van de Ree

22-03-2018

5 sterren

Ik vond het een belevenis van geluid en beeld.

bekijk reacties (16)

Chassé Cultuurfonds

Deze voorstelling is tot stand gekomen mede dankzij een bijdrage van het Chassé Cultuurfonds.

inleiding

Om 19.45 vindt er een gratis inleiding plaats onderleiding van artistiek leider en regisseur Kirsten Delholm.

Recensies

Politiken

-
"Intense and meaningful"

Ungt Teaterblod

-
"One of the most successful and well prepared performances I have ever seen"

Information

-
"Mercilessly beautiful"

bekijk recensies (3)

Arrangementen

Premium Parking avond

Premium Parking avond

Nooit meer zoeken naar een parkeerplek? Maak gebruik van de Premium Parking! U parkeert uw auto op een gereserveerde plek op slechts 200 meter van het Chassé Theater. Dat is nog geen 2 minuten lopen. U kunt vrijwel dagelijks van onze Premium Parking gebruik maken. Op chasse.nl kunt u reserveren en leest u bij welke voorstellingen u gebruik kunt maken van deze service. Bij uw reservering ontvangt u duidelijke informatie over de locatie van dit exclusieve parkeerterrein.
Brasserie reservering

Brasserie reservering 17:30

In de Brasserie kunt u borrelen en dineren in een theatrale sfeer. Neem de tijd en laat u verrassen door het Menu du Jour à € 29,50 (v.a. 1 september 2017 € 29,95): elke dag een ander 3-gangenmenu met verse seizoenproducten. Of ga voor een van de klassieke à la carte gerechten die wij het gehele jaar serveren. menu